Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatuhundar gav tillbaka livsglädjen

/

Annons

De tre syskonen Luciano, Livia och Felicia ligger lugnt och vid sidan av husse och matte Reine och Johanna Sandberg. Hundarna en slags herdehund, har bara varit i sitt nya svenska hem några månader, inte ens ett år än. Från ett liv i total missär som gatuhundar i Rumänien till Sverige var resan lång, men att verkar att ha gått mycket bra och Luciano, Livia och Felicia beter sig som vilken svensk hund som helst, något mer vaksamma, men inte aggresiva.

-Det var en tid efter min som dött i plötslig spädbarnsdöd vi började diskutera att skaffa hund. Jag är uppfödd på en kennel för Golden Retriver hundar, men har inte haft hundar hela mitt liv, berättar Johanna.

-Jag har haft hund en period, men inte hela livet, säger Reine.

Efter mycket diskussioner och sökande beslutade Reine och Johanna att de ville göra en insats för de många gatuhundarna i Rumänien.

-Problemet i landet är enormt. När befolkningen beordrades att flytta från landsbygden in till städerna på Ceausescus tid kom många familjer till små, trånga lägenheter och hundarna fick inte plats. De skickades ut på gatan. Det blev livet för tusentals hundar som förökade sig och snart var problemet med gathundarna i Rumänien enormt.

Under lång tid har gathundarna levt i ofattbar missär, men sedan en tid finns organisationer som engagerar sig för gathundarna och deras framtid. En av organisationerna är Hundhjälpen, där också Johanna är aktiv.

-Ett omfattande arbete pågår för att få bort problemet med gatuhundarna och hjälpa de hundar som går att hjälpa, berättar Johanna.

Hur gathundarna behandlas är både grymt och ofattbart och många hundar skadas på allvarligt att de aldrig kan leva med människor.

-Hundarna jagas, plågas, i städnig jakt på mat, vana att bli utsatta för hugg och slag.

Sedan förra året blev det tillåtet att ta in runmänska gatuhundar i Sverige. Det finns cirka 175 stycken och Reine uppmanar alla som överhuvud taget tänker på att skaffa hund och i synnerhet en gathund att vara mycket noga, tänka efter före och ha tålamod.

-Kontrollen av gatuhundarna är mycket omfattande, veterinärbesiktningar och hundpsykologer finns, vaccinationer och tester hur hunden fungerar i ett hem görs också för de som eventuellt kan komma i fråga att få ett hem i till exempel Sverige. Innan hunden får lämna ladet sitter den också i karantän, berättar Reine och Johanna.

När hundarna kommit till Sverige fortsäter kontrollen och det finns ett speciellt forum för hundägare som har just gatuhundar.

Reine och Johanna känner att de passar ihop, de trivs tillsammans, men i början lät Johanna och Reine hundarna själva vänja sig vid bostaden och vid matte och husse.

-De var mycket rädda när vi hämtade dem. De drömde mardrömmar på nätterna, men blev rumsrena på ett dygn. De hade aldrig gått i koppel, aldrig sett en bil, men att ha tålamod, ge lugn och ro, är viktigt, säger Reine igen.

Alla gatuhundar är kastrerade. De ska under resten av sitt liv leva gott och få den uppmärksamhet de förtjänar, anser Johanna

-Vi vet att gatuhundar inte står högt i kurs här i Sverige och är inte välkomna i alla klubbar i hundsverige, men det spelar ingen roll. Våra hundar är glädjespridare och här hos oss får de chans till ett nytt liv, det är det viktigaste, säger Johanna.

Mer läsning

Annons