Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå till Rom med pastoratet!

/
  • Komminister Monica Jones tog initiativ till pilgrimsvandringen i Rättvik. Hon har informerat om den i kyrkan och hon hoppas att fler vill vara med, träningscentrum som Koppjärk till exempel och Leksands församling. Till Leksand är det 35 000 steg.

Rättviks Pastorat startar en 2570 kilometer lång pilgrimsvandring till Rom.
-Det är ett sätt att hjälpa människor att hålla sina nyårslöften om mer motion, säger prästen Monica Jones som tagit initiativ till vandringen.
Med i samarbetet är Sportaffären i Rättvik och Wivi Sörlin, delägare och butikschef.
-Vi subventionerar stavar och stegräknare till deltagarna i pilgrimsvandringen. Det är nog första gången vi har ett samarbete med kyrkan, säger hon.

Annons

-Jag gjorde en liknande vandring i en församling i Stockholm och kom på att vi kan vandra här i Rättviks också, säger komminister Monica Jones, Rättviks Pastorat.

Vem som helst kan vara med i pilgrimsvandringen. Anmälan sker till Sörlins Sport eller Pastorsexpeditionen.

Deltagarna går enskilt eller i grupp, var som helst och hur som helst. Alla deltar efter egen förmåga. Stegen räknas och skrivs ned. Målet är att gå totalt 4 281 666 steg, lika långt som det är mellan Rättvik och Rom.

Pilgrimsvandringen sker i tysthet och under meditation eller i sällskap med andra där deltagarna kan umgås och samtala.

Första etappen är att gå 558 333 steg, den sträckan motsvarar avståndet mellan Rättvik och Vadstena. Korta och långa promenader läggs ihop och första etappen räknar Monica Jones ska vara avklarad om ett halvt år.

-Vi går här på hemmaplan, men när etappen är avklarad planerar vi att åka till Vadstena och om ett och ett halvt år åka till Rom. Föredrag och andra samlingar kommer att arrangeras i anslutning till vandringen.

-Psaltarpsalmen vi hade i kyrkan under Nyårsdagen gav oss tecken att börja vandra, säger Monica Jones.

"Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg". "Han går vid din sida". Så står i ett utdrag ur psalm 121.

-Vi tycker att det är jätteroligt och vi tycker ju om motion. Det är ju inte heller så ofta vi samarbetar med kyrkan, säger Wivi Sörlin.

Mer läsning

Annons