Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande kraftiga telestörningar

/
  • Det fasta telefonnätet har fungerat bättre än det mobila, anser Rune Daniels Krissamordnare i kommunen, men det mobila telefonnätet har drabbats och fungerar fortfarande inte utan störningar efter stormen vilket i sig är ett allvarligt samhällsproblem, anser han.

Sedan flera dagar tillbaka har 300 mobila anknytningar inom kommunens verksamheter legat nere. Endast de fasta telefonerna fungerar.
Förutom de kommunala tjänstemännen har många privatpersoner och andra serviceinrättningar drabbats av att framför allt Telias mobila nät inte fungerar.
Rättviks kommuns krissamordnare Rune Daniels, även chef för Räddningstjänsten ser mycket allvarligt på situationen.

Annons

-Jag har tagit upp dessa säkerhetsfrågor tidigare men jag hoppas att kommunledningen är beredd att diskutera dessa frågor på nytt, säger Rune Daniels.

Även det fasta telefonnätet har drabbats, enligt Tele 2 finns en störning i en station i Leksboda vilket påvekrar 2G och GSM kommunikationerna.

-Nätet ligger inte nere, men har störningar sedan den 26 december. Troligtvis är det elförsörjningen till telemasten som drabbar våra kunder, säger Marielle Ehnberg, pressinformatör Tele 2.

-Räddningstjänsten som hade extremt mycket larm under stormen Dagmar har ett kommunikationssystem RAKEL, Sveriges nationella kommunikationssystem för samverkan och ledning, fungerade utmärkt under stormen. Vi har egna master med reservkraft så vi kan kommunicera med polis och SOS, men en mängd funktioner som till exempel inbrottslarm, brandlarm och olika driftslarm påverkas. Trygghetslarmen är kopplade till det fasta telenätet, som även det drabbats av avbrott efter stormen.

Rune Daniels är mycket förvånad att det effekterna och störningarna i telenätet pågått så länge.

-Här i centrala Rättvik är det fortfarande kraftiga störningar i den mobila telefontrafiken. Jag har påtalat det tidigare, men stormen visar tygligt att vi måste diskutera frågan ytterligare när cirka 300 kommunala tjänstemän med mobila anknytningar inte kan använda dem är det allvarligt.

Dagen efter stormen satte Räddningstjänsten ut bilar i bland annat Dalfors där människor kunde larma SOS vid behov.

-Stormen kunde varit betydligt värre, när sådana stormar kommer vad händer då. Det måste vi diskutera i samhället.

Mer läsning

Annons