Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhöjda radonvärden i Boda

Annons

- Vi ville ha det här testat. Nu när vi har fakta får vi se över vad vi ska göra, säger samhällsbyggnadschef Leif Kratz.

Under våren genomfördes ett radontest av det kommunägda pensionärshemmet vid Björkallén. En av orsakerna till undersökningen är att kommunen överväger att eventuellt sälja fastigheten, som kommunen inte bedriver någon egen verksamhet i.

Testet visar att sex av sju lägenheter har något förhöjda värden. Det högsta uppmätta värdet var 400 becquerel. Riktvärdet är 200 bequerel per kubikmeter i årsmedelvärde. En lägenhet uppvisade lägre värden är riktvärdet, 140 becquerel.

- Det är nu kommunens ansvar att åtgärda. Vi har redan inlett förarbetet, säger Leif Kratz.

Radonförekomster är inget ovanligt i kommunen. Radon förekommer naturligt i berggrunden. I fjol uppmanade kommunen till radontester i egna hem. 700 villa- och husägare i kommunen genomförde testet som kostade 300 kronor. Resultatet visade att drygt 25 procent hade förhöjda värden.

Det går att få ned radonhalten genom enkla åtgärder, som exempelvis förbättrad ventilation eller tätning i källare. Den vanligaste orsaken till förhöjda värden är att naturlig markradon sipprar in i huset. Radon kan också komma via eget vatten från egen vattenbrunn - och från byggmaterialet blåbetong. Husägare kan få statsbidrag för åtgärder på upp till 15000 kronor.

Fakta Radon

  • Radon är en ädelgas som ger upphov till joniserande strålning. Radon finns i marken i stora delar av Sverige och kan tränga in i byggnader genom otätheter i grunden eller källaren. Radon kan också avges från alunskifferbaserad lättbetong, så kallad blåbetong, som användes mellan 1929 och 1978.
  • En tredje källa till radon i inomhusluften kan vara att bruksvatten som kommer från brunnar i radonhaltig mark.
  • Inomhus kan radonhalten stiga till oacceptabelt höga värden. Socialstyrelsens riktvärde är 200 becquerel per kubikmeter. Radon kan orsaka lungcancer efter daglig och lång tids exponering (15-40 år). Undersökningar visar ett tydligt samband mellan ökad radonhalt i bostaden och risk för lungcancer. Rökning tillsammans med radon ökar risken kraftigt.

Källa: Socialstyrelsen och Boverket.

Mer läsning

Annons