Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygfest på Rättviken till helgen

/
  • Flygfest. Rättviks flygklubb arrangerar

Annons

På lördag och söndag räknar Rättviks flygklubb med att upp mot 90 plan per dag landar på Rättvikens is utanför båthamnen. De upplogade landnings- och taxningsbanorna är redan upplogade.

- Nu hoppas vi bara på riktigt bra flygväder. Då kommer många hit. Både flygplan och besökare, säger Sune Westhed.

Klubben hoppas inte att fjolårets incident upprepas. Då havererade ett plan från Malmö när en kraftig vindby och kastade det av banan.

- Väder och vind har en direkt avgörande påverkan på flygverksamhet. Hade piloten väntat med starten några timmar hade avåkningen aldrig inträffat. Senare under dagen blev det vindstilla, säger Westhed.

Flygklubben hoppas på tusentals besökare.

- Vi har blivit allt duktigare på att ta emot flygare och besökare. Det har gjort att intresset för "Fly in" ökat, säger han.

Under lördagen och söndagen kan allmänheten titta på de besökande planen, som parkerar på isen vid landningsbanan. I luften blir det två avancerade flyguppvisningar, ett av ett ryskt plan YAK52 och ett annat av en flygplanstyp som heter Bilanca.

- Det blir också modellflyguppvisning, besök av segelflyg och en helikopter, marknadsstånd, möjligheter till långfärdsskridskotur och mat-, wook- och korvförsäljning. Vi följer det koncept som gjort oss populära, säger han.

Flygarna väntas komma i stort antal om vädret blir bra.

- Vi har aldrig ställt in, men vädret påverkat. Som mest har vi tagit emot 90 plan under en enda dag. Som minst ett enda plan. Flygarna vill hit om de kan. de kommer från såväl Malmö som Norge. Detta är Flygarsveriges första arrangemang för året. Många vill "lufta sina vingar", säger Westhed.

Varför arrangerar ni detta?

- Från början var det ett sätt för en liten flygklubb - som inte hade vare sig landningsfält eller egna plan - att visa upp sig. Det har också gjort oss kända i landet. Nu hoppas vi mycket på att snart få anlägga ett eget klubbflygfält. Men vi kommer ändå fortsätta att arrangera detta evenemang på Siljans is, säger Sune Westhed.

Mer läsning

Annons