Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler flyktingbarn kan få komma

Annons

Tidigare föreslog kommunstyrelsens arbetsutskott ett mottagande av endast ett eller högst två flyktingbarn i kommunen. I kommunstyrelsen ändrades delvis det beslutet.

Antalet flyktingbarn i Rättvik begränsas inte i antal. I praktiken betyder det, enligt kommunledningen, att Rättvik är villiga att ta emot upp mot fem flyktingbarn. Socialchefen får nu i uppdrag att samordna flyktingmottagandet i samråd med Migrationsverket. Tanken är att barnen ska bo i privata familjehem i kommunen.

Nyligen gick organisationen Rädda Barnen ut med ett upprop till Dalarnas kommuner. Organisationen menade att Dalakommunerna varit "sparsamma" i sin planering för mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Den 17 april i år fanns det totalt 822 ensamma flyktingbarn i Sverige, företrädesvis barn från Irak. Prognosen för 2007 pekar på 1 500 ensamma flyktingbarn. Av Sveriges 290 kommuner har Migrationsverket hittills tecknat avtal med 13 kommuner. Rädda Barnen konstaterar också att det i Dalarna är bara Rättvik och Falun som diskuterat ett flyktingmottagande för barn. Rädda Barnen uppmanar nu alla dalakommuner att ta sitt ansvar.

Mer läsning

Annons