Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bryter mot strandskydd

/
  • Pia Söderström på kommunen menar att fler hör av sig och undrar vilka reglerna som gäller för strandnära boende.

Sjöutsikt och strandtomt är en dröm för många. Men det är inte en problemfri förtätning, för vem vill ha sin utsikt, sin närmiljö störd av nybyggda villor? Och är det självklart att få bygga nära vatten eller påverka miljön genom att ta ned träd?
När vi under hösten frågade er läsare om bofrågor som är viktiga för er, då hörde ni av er. Strandskyddsregler är en het fråga i Rättvik!
– Vi har fler överträdelser än för tio år sedan, säger natur- och miljösamordnare Pia Söderström.

Annons

Länsstyrelsen i Dalarnas hanterar en mycket stor mängd ärenden kring strandskyddsdispens.

-Vi har betydligt mer ärenden än andra län och vi vet egentligen inte varför. Kommunen har ansvar för att informera om vilka regler som gäller. Det är också till kommunerna den sökande skickar ansökan om strandskyddsdispens och bygglov. Kommunen gör en bedömning. Därefter skickas en kopia på handlingarna till oss här på länsstyrelsen, berättar Carina Nordlander, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Länsstyrelsen ska svara på ansökan inom tre veckor. Om länsstyrelsen anser att kommunens bedömning är felaktigt kan strandskyddsdispensen upphävas och då bör inte någon byggnation påbörjas.

Beslut i strandskyddsärenden kan överklagas till Miljödomstolen eller Mark-och miljööverdomstolen.

- I vissa fall kan sådana här ärenden bli otroligt långa processer om de överklagas och flera inspektioner på platsen ska göras. Vi försöker snabba på strandskyddsdispensärenden, men hanteringen måste vara rättssäker och lika för alla. Lagstiftningen i detta fall är svår och ibland svår att förstå, varför till exempel strandskydd gäller alla vattendrag.

– Att bo nära vatten har alltid varit attraktivt och så är det även i dag, säger Carina Nordlander.

-Antalet ärenden är ungefär det samma år från år, möjligen ser vi en liten ökning. Mitt intryck är att vi har fler överträdelser och fler överklaganden än för tio år sedan. Jag tror också det är fler som hör av sig och undrar vad som gäller. Detta är mitt intryck och inget jag har tagit fram någon faktiskt statistik på, säger kommunens natur- och miljösamordnare Pia Söderström.

Mer läsning

Annons