Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremlågt vatten Furudal

/
  • Brygga utan flyt. Vattennivån i Oresjön är långt under det normala i sommar, sjöbotten har blivit strand.  Foto: Linnea Kallberg

Annons

Under sommaren har vattennivån i Oresjön sjunkit allt mer. Sjöbotten är framme och på den ligger nu båtar och bryggor efter strandkanterna.

- Det är jättebesvärligt, säger Göran Persson ordförande i Ore båtklubb. Båtarna ligger långt uppe på land och bryggorna hänger i sina gångjärn.

Många båt- och bryggägare har frågat sig om det verkligen får släppas ut så mycket vatten som nu.

- Jag har aldrig varit med om att de släpper ner så mycket vatten, säger Göran Persson.

Enligt Martin Göransson på Dalälvens vattenregleringsföretag beror det på den torra våren och sommaren som gjort de tappar ut mer vatten från Skattungen och Oresjön än vad som kommer in.

- Vi har krav på minsta vattenföring som är 8 kubikmeter per sekund. Men det har inte räckt till och minimivattenföringen är mer än vad som kommer in i sjön.

Nu tappar Dalälvens vattenregleringsföretag 8 kubikmeter vatten per sekund ur Skattungen och Oresjön. Vattnet rinner ut i Unnån, till Orsasjön och vidare neröver. Mätstationen i Skattungen visar normalt 6,70 meter men nu mäter den endast 6,02 meter.

- Nivån får inte gå lägre än 6,00 och för att undvika det tappar vi vatten uppifrån.

Största delen av vattnet kommer från sjön Vässinjärvi, längst uppe i Oreälven. Det är vatten som vattenregleringsföretaget inte vill tappa ner.

- Vattnet hade varit bättre att ha på vintern. Då tjänar vi mer och får bättre betalt för kraften, säger Martin Göransson.

Men nu tappar de ändå ner vatten, dels för att en fiskodlings produktion nedanför Skattungen kräver 8-10 kubikmeter vatten per sekund och även för att hålla vattennivån i Oresjön.

Mer läsning

Annons