Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett aktuellt fall: 40 meter lång brygga under lupp

/
  • En brygga och en flotte vid stranden och stenar som ska bli till en vågbrytare.
  • I ansökan ville markägaren bygga en brygga på 13 meter, men den befintliga bryggan är betydligt längre.
  • En flotte som ska ligga ute i vattnet och stenmassor som ska bli en vågbrytare ute i vattnet. Markägaren berättar att han har sökt tillstånd för vågbrytaren hos länsstyrelsen, men ännu inte fått svar.

Vid en inspektion som kommunen gjorde i en av Rättviks byar, visade det sig att en brygga vid stranden fortsatte lite längre ut i vattnet än vad det fanns tillstånd för.

Annons

Markägaren i en Rättviksby avverkade och schaktade en strandtomt och blev polisanmäld av kommunen.

Utredningen vad gäller schaktningen lades ned i brist på bevis. Några år senare fick markägaren strandskyddsdispens för en 13 meter lång brygga vid tomten.

Markägaren hade blivit ålagd att återställa tomten och när kommunens natur- och miljösamordnare Pia Söderström gjorde inspektion på platsen kunde hon konstatera att högarna av jord i stort sett var borta, men i stället kunde hon se att bryggan vid stranden var cirka 40 meter lång.

-Skog avverkades på tomten och det får man göra, även om miljön i området påverkades. Vad vi reagerade på var att markägaren hade grävt upp hela markområdet och lagt stora högar där. De var i stort sett borta. Bryggan vid stranden omfattad av strandskyddsdispensen. Enligt strandskyddsdispensen får bryggan vara högst 13 meter. Den befintliga bryggan var betydligt längre.

-Det låg stora block vid stranden och enligt markägaren ska de användas till en vågbrytare ute i vattnet. För det krävs tillstånd av länsstyrelsen. Vågbrytare klassas som vattenverksamhet och kräver tillstånd.

En byggnad finns också på stranden.

Kjell Wikström, kommunens miljö-och byggnadsnämnd konstaterar att om huset vid stranden står på platsen mer eller mindre stadigvarande, krävs bygglov.

-Om det är någon form av bastu omfattas den inte av någon strandskyddsdispens och man får inte heller avhålla människor att röra sig fritt vid strandlinjen, säger byggnadsinspektör Kjell Wikström.

Området vid Siljan består av två avstyckade tomter och på en av dem, tomten som inte ligger vid sjön, har markägaren fått bygglov för att bygga en fastighet.

Mer läsning

Annons