Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estnisk trädgårdsskolning

/
  • Utbildning. Skolundervisningen i Räpina utförs bland annat i slottets trädgårdar och parker.
  • Kungligt. Räpina Garden Collage i östra Estland från 1924 huserar delvis i ett slott. Till höger på bilden Hans Barksjö.
  • Nya byggnader. Vid slottet har nyare utbildningslokaler och elevbostäder uppförts.
  • Hög klass. Skolans utbildningsytor sköts exemplariskt, menar Rättviksgymnasiets ansvariga.

Annons

I april besökte gymnasiechef Hans Barksjö och läraren Hans Bill ett trädgårdsgymnasium i östra Estland, Räpina garden collage.

- Vi ser slutet på det vi kan göra för barnhemmet i Viljandi. Vi fick ett tips från barnhemmet om trädgårdsskolan i Räpina, säger Hans Bill.

Skolan, som huserar i ett slott med omgivande nya byggnader, håller hög klass - både vad gäller lärare och elever. Skolan har 700 elever och har funnits sedan 1924.

- En stor del av utbildningen utförs i den vackra slottparken och slottsträdgården. De har också skrädderi och landskapsdesign på programmet, säger Hans Bill.

Skolan har i och med inträdet i EU fått medel att satsa på en modern maskinpark.

- I praktiken utför de samma trädgårdsutbildningar som här i Rättvik. De har maskiner, men inga inomhushallar för utbildning. De är något mer inriktat på äldre traditionella metoder. Skolan håller hög klass. De elevarbeten jag såg i Estland håller mycket hög kvalitet, säger hans Bill.

Besöket i skolan har resulterat i en uppgörelse om elevutbyte.

- Nästa vår kommer två elever till Rättvik för fyra veckors praktik. Nästa sväng åker Rättvikselever till Estland. Det här berör alla våra trädgårds-, odling och anläggningselever i alla årskurser - och även den nya vuxenutbildningen som startar i Rättvik till hösten, säger Hans Bill.

Skolan ser stora möjligheter för eleverna vid Rättviks gymnasium att utveckla sig.

- Vi profilerar oss mycket på internationella kontakter. Förutom att eleverna får nya erfarenheter och kunskaper blir det ett minne för livet att få praktik i ett annat land, säger Hans Bill.

Mer läsning

Annons