Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En opera- med 80 skolbarn

/

Annons

Kattoperan i Rättviks kyrka på torsdagskvällen med 80 skolbarn från Vikarby, Söderås och Ingels skola och deras lärare inleddes med Kattsång från tre håll i kyrkan. Därefter utspelade sig den dramatiska jakten på det stulna skrattet.

Orsaken till Operaimperiets arbete i Rättviksskolorna är att

Boel Andersson och Eva Kållberg är studenter vid högskolans magisterutbildning på Creative Business Management i Rättvik.

Eva Kållberg är koloratursopran och utbildad vid Royal Academy of Music i London. Även Ann-Sofie Andersson har genomgått utbildningen i London och hon arbetar bland annat med Kungliga Operan och Kulturama.

Boel Andersson är ekonom och företagsrådgivare som också är producent för Operaimperiet.

Pianist var Rickard Pilat, som bland annat har skrivit teatermusik för Dramaten och Radioteatern samt musikdramatik för barn.

Eva och Boel har skrivit operaföreställningen som handlar om Tiger och Sharps detektivbyrå som tillsammans med barnen, kattagenterna, befriar de skrattet som den elaka drottningen låst in.

-Vi vill arbeta med barn och uppmuntra kreativitet och ge barnen bekräftelse. Genom enkla verktyg får barnen öva, vilket utvecklar barnens röster under uppväxten. Det kommer vi även att arbeta med i sommar under vår operaskola i Tällberg, berättar Eva.

-Det finns två olika vägar att gå, att göra ett kort eller ett längre projekt och vi valde det korta och det hoppas vi kunna göra på fler skolor. Operation OperaTon handlar om ett koncept som komplement till musikundervisningen i grundskolan, att närma sig opera och det här pilotprojektet hoppas vi blir början på fler operaprojekt för barn.

Operaimperiet och OperaTon anser att arbetet med och för barn bör ha en annan status.

- Det är ett oerhört viktigt arbete och barnen ska erbjudas det bästa, säger Eva och Boel.

Barnen sjöng tillsammans med Ann-Sofie och Eva. Musiken bestod bland annat av aria nummer ett ur Trollflöjten, ur Cosi fan tutte och musik av Gluck, Bernstein och Rossini.

Mer läsning

Annons