Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En halvdag för isens entusiaster

/
  • Här idel skridsko-och bandyentusiaster från vänster Tull Olle Eriksson, Jan Östberg, Daniels Sven Olsson och Leif Kratz.

IFK Rättvik Bandy tar hjälp av Dala Active Skaters, Falun/Borlänge, och anordnar "Skridskons Dag" i Rättvik arena. Allt för att få fart på skridskokulturen och locka ung som gammal till bandyborgen.
– IFK Rättvik är kulturbärare, säger klubbens Jan Östberg.

Annons

Rättvik har en djupt rotad kultur både vad det gäller bandy och skridskoåkning. På lördag (13-17) får skridskosugna sin stora chans.

De två inledande timmarna finns de "gamla" skrinnarna Tull Olle Eriksson och Daniels Sven Olsson från Dala Active Skaters på plats för att lära ut skridskosportens ädla konst. Minst 40 par skridskor och pjäxor har de med sig. Efter skridskoåkningen blir det bandy för hela slanten.

Skridskoåkningen i Falun/Borlängetrakten är rejält på gång. Holländare flyttar till trakten för att komma närmare isarna och det finns tävlingar som företagsstafetter, Ornäsrännet och motionsloppet Runnskrinnet (4/2).

Nu är det Rättviks tur. Bygden kan ståta med namn som Hasse Börjes och Janne Junell på skridskosidan. IFK Rättvik bandy, som bildades redan 1906 och som spelade SM-final mot Slottsbron redan 1938 (förlust 2-5), förknippas med storheter som Einar Tätting, Stor Sätra, Kjell Dahls och ännu aktive Dan Hjelm.

Jan Östberg är glad åt samarbetet med skolan och fritidsledare Tobbe Nordin. Det är bra att det blir mer och mer aktiviteter och folk som nyttjar den vackra arenan.

– Det är en ungdomslokal för alla åldrar, säger Leif Kratz, ny i IFK-styrelsen.

Jan Östberg välkomnar alla till skridskoåkning. Faktum är att arenan är öppen för allmänhetens åkning varje dag i veckan (9-15) förutom dagar då det pågår bokade aktiviteter.

Tull Olle Erikssons känsla för skridskosporten är stark.

– Det är aldrig försent att börja. Det är en vacker sport. Harmoni, balans och självkontroll, och så får man en fantastisk frihetskänsla att få åka på någon sjö.

Mer läsning

Annons