Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter nytt teleavbrott: Fungerande telefoni högst på Ragnhilds önskelista

"Allt" fungerade i nästa tre dagar – sedan bröts telefonförbindelsen igen.
– Den här gången åtgärdades felet på några timmar, men nu står fungerande telefoni högst på min önskelista, säger Ragnhild Lindberg i Håven.

Annons

Nu hoppas Ragnhild Lindberg på att övergången till mobil telefoni ska ge ökad säkerhet och trygghet.

Invånarna i finnmarksbyn Håven, längst norrut i Rättviks kommun, fick för snart en vecka sedan tillbaka telefonförbindelsen efter en dryg månads avbrott på grund av fel på nätutrustningen.

– Vi beklagar den långa felavhjälpningstiden och de olägenheter och den oro som felet vållat invånarna i Håven, sa Ola Rantatalo, kommunikationschef vid Telia Soneras dotterbolag Skanova, till DT sedan felet avhjälpts.

Skanova äger och driver fiber- och kopparnät i Sverige och hade problem med att hitta och avhjälpa det utrustningsfel som orsakade teleavbrottet i Håven.

Men Hävenbornas glädje blev kortvarig.

Redan i slutet av förra veckan inträffade ett nytt fel och ett nytt teleavbrott.

Den här gången drabbades totalt ett 50-tal teleabonnenter. Utöver de 16 invånarna med fem abonnemang i Håven berördes även invånare i Hamra.

I Håven aktiverades de nödtelefoner som lånats ut av räddningskåren i Furudal.

– Men vi fick lyckligtvis tillbaka teleförbindelsen samma dag. Telia informerade om att det den här gången handlade om ett mindre fel, berättar Ragnhild Lindberg.

Hon ser fram emot att Håven i mars ska få mobil telefoni och hoppas att det ska bli säkrare än den fasta telefonin har varit under senare tid.

– Det står absolut högst upp på min önskelista inför julen och framtiden, förklarar hon.

Under den senaste tiden har hon i händelse av akut sjukdom eller olycksfall varit hänvisad till att slå larm via en nödtelefon hos en granne ungefär 400 meter från hennes egen bostad.

– N är man som jag och mina grannar bor i verklig glesbygd är det en förutsättning att telefonförbindelserna fungerar. Gör de inte det kan vi inte bo kvar, konstaterar hon och sätter sitt hopp till att Håven i mars ska få mobil – och "säkrare" – telefoni.

Mer läsning

Annons