Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det börjar bli fler kvinnor inom åkerinäringen"

/

Förra året startade 60 nya företag i Rättviks kommun. Företagandet i Rättvik består i huvudsak av små företag inom tillverkningsindustri.
Flera av företagen drivs av kvinnliga företagare och en av dem är Maria Werpers Dahl.

Annons

Maria Werpers Dahl är en av tre delägare i Bengt Werpers Åkeri. Maria är även ordförande för föreningen Närviks styrelse. Hon konstaterar att kvinnligt företagande i kommunen ökar och att företagsklimatet i kommunen stiger i Svenskt Näringslivs ranking.

Åkeriet har 30 anställda och arbetar med tunga transporter, sophantering och återvinning.

-Det är jätteroligt att arbeta med avfall och restprodukter. Miljöbesparande åtgärder och återvinning är en bransch där det händer väldigt mycket. Det är spännande att arbeta inom det här området, men det var inte alls självklart att jag skulle börja arbeta inom familjeföretaget, säger Maria Werpers Dahl.

För sju år sedan började Maria arbeta inom åkeriet som hennes far driver och där även hennes bröder är delägare.

-Att flytta hem och att arbeta inom familjeföretaget var inte alls så lockande i början. Jag arbetade som rektorsassistent och hade inga planer på att arbeta inom den här branschen.

Maria ångrar sig inte en sekund. Hon tycker mycket om sitt arbete och att vara kvinnlig chef inom en mansdominerad bransch är inte någon nackdel.

-Tvärt om. Det är lättare. Jag behöver inte hävda mig eller vara macho. Det börjar bli fler kvinnor inom åkerinäringen. Vi har två chaufförer och vi tycker att kvinnor är bra. De tänker lite annorlunda, är ofta mer försiktiga och tar det lugnare.

Maria är också ordförande för Närvik, föreningen för det lokala näringslivet, LRF, Företagarna, handeln och Turistföreningen.

-Det är ett kul uppdrag som jag haft i två år. Jag känner att jag alltid vill göra mer, men det fattas tid. De kommande näringslivsdagarna ska bli intressanta. Då hoppas jag träffa några representanter från de nystartade företagen i kommunen.

Med ett allt bättre företagsklimat och ett gott samarbete myndigheter och företag mellan hoppas Maria också att synen på företag och företagsamhet blir allt mer positiv. I den nya läroplanen ingår information av företag i undervisningen.

-Att redan i skolan informera om näringslivet är mycket positivt, tycker jag.

Mer läsning

Annons