Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är lyxigt att arbeta här"

/
  • -De närmaste veckorna kommer väldigt många grupper. Jag ska ha visningar i konsthallen och många barn- och ungdomsgrupper har workshop i anslutning till utställningen i entréhallen Re-Form, säger nya kulturpedagogen Madelene Egefält.

Konkurrensen var stenhård. Bland 115 sökande fick Madelene Egefält tjänsten som kulturpedagog i Rättviks kommun.
Det är ett mångfasetterat arbete. Att visa och berätta om Kulturhusets alla delar.
I veckan startar Madelene med workshops för elever i Rättviks och offentliga visningar av utställningen i konsthallen.

Annons

-Vi behöver utveckla den pedagogiska verksamheten i konsthallen, biblioteket och Naturmuseét. Det är ett stort jobb och viktigt arbete, säger kulturchef Märta Kallur.

Madelene är född och uppväxt i Sollefteå. Hon lämnade Sollefteå för studier i Stockholm.

-Jag studerade till bildlärare på Konstfack och inom utbildningen studerade jag i Kanada, i Calgary en högskoleutbildning för måleri, foto och textil, berättar Madelene.

Efter utbildningen fick hon en tjänst på Sollentuna Fria gymnasium och skolans estetiska program för bild-och formgivning.

-Eftersom skolan var ny när jag tillträdde handlade arbetet mycket om att bygga upp utbildningen, lärometoder och läromedel.

Sedan sex år tillbaka har Madelene och hennes familj, man och två barn haft fritidsboende i Rättvik.

-Vi har trivs jättebra hela tiden här. Det är lugnare och vi bestämde oss för att flytta hit.

Madelene har nyligen gått en distansutbildning i kreativt entreprenörskap vid Leksands Folkhögskola något hon tror hon kommer att ha användning av i sitt nya arbete.

-Att tänka annorlunda, att tänka nytt. Jag ska visa utställningar och Naturmuséum, ha workshops närmast i anslutning till utställningen Re-Form och visa Niklas Mularis utställning i Konsthallen.

-Jag kommer att berätta om konstnären och konsten och det fantastiska med samtida konst är att vi kan möta konstnären som gjort verket. Kulturhuset är en fantastisk, tillåtande och öppen plats. Det är som att komma hem till någon. Det är lyxigt att arbeta här. Jag kommer i första hand att möta barn och ungdomar, berätta och visa, läsa.

Mer läsning

Annons