Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Destination: Kenya

/

Annons

Kristin Svensson och Caroline Abrahamsson gick naturvetenskap, respektive samhäll på gymnasiet och tog studenten 2006. Under sin skolgång läste de om globalt arbete, och en fördjupningskurs som innebar att på plats se det dom läst om. Resan gick till Kenya och byn Kisumu.

- Vi blev frälsta i Kenya, och i Afrika över huvudtaget. Det är delvis därför vi åker tillbaka, säger Kristin.

De två tjejerna ska arbeta som volontärer på en byskola med låg- och mellanstadieklasser. Skillnaden är att i Kisumu består klasserna av 50-60 elever, och en byskola kan bestå av 800 elever. Det är inte ovanligt att eleverna sitter tre till fyra stycken vid varje bänk.

- Vi har haft kontakt med rektorn på den skolan vi ska till, och planeringen har gått långsamt. Det beror nog på att man längtar så mycket, instämmer de båda.

Skolan i Kisumu besökte de på den förra resan, och förhållandena är en resa bak i tiden säger dem.

- Vi var inte så sugna på att åka hem när vi var där första gången. Men nu ska vi tillbaka och vara där i fem veckor, och det ska bli jättekul, säger Caroline.

- Afrika är en enorm kontrast om man ska jämföra. Levnadsstandarden och hela situationen är helt och hållet annorlunda, fortsätter Caroline.

Sedan de slutade gymnasiet i våras har de båda arbetat med barn i olika åldrar, så det blir inget nytt för dem. Resan kostar naturligtvis en del, men en liten del har dem fått av Lions i form av bidrag.

- Resan till Kenya är ganska bekväm. Vi åker från Arlanda, mellanlandar i London och sedan är det raka spåret till Nairobi. Sedan är det tåg där i från till Kisumu, och på så sätt känns det enkelt, säger Kristin.

Mat och språk är ett problem för många resenärer, men Kristin och Caroline säger att det är bara att försöka anpassa sig för att inte verka oartig.

- Dit vi ska heter huvudfödan Ogali. Det är en sorts majsgröt och det tog ett tag att tycka om den, skrattar dem. Med tanke på språket så klarar man sig jättebra på engelska, trots att det finns 42 stammar i Kenya som är en engelsk koloni. Men de har sina olika dialekter precis som vi har, säger Kristin.

Förhoppningarna är att få en lika fantastisk upplevelse som förra gången, men skillnaden nu är att de reser helt på egen hand. I fem veckor ska de vara i Kenya, och sedan fortsätter resan till Goa i Indien.

- Vi ska bara åka dit som turister, och det ligger väldigt nära till hands från Afrika sett. Vi ska stanna där i två veckor, och sedan är vi tillbaka på svensk mark den 2 maj, säger Kristin.

- Det ska bli kul att framför allt utveckla sig själv och att, minst sagt, vidga sina vyer, säger de båda.

I går lyfte planet som tog de två Rättvikstjejerna till Kenya och Kisumu.

Mer läsning

Annons