Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datakurser för seniorer

/
  • It-utbildning för personer över 55 år pågår på flera platser i Rättvik. Läraren Kenneth Keys visar eleverna Maj-Britt Wamfors, Eivor Walin och Marianne Krång hur en dator ska hanteras. I bakgrunden arrangörerna Karin Sold, Ancie Bergendahl och Anki Dåderman.

Nu får alla datorovana Rättvikare över 55 år chansen att lära sig hur internet och datorer fungerar. Studiecirklar arrangeras på flera platser i kommunen fram till 1 juni.
– I dagens Sverige är det så viktigt att kunna datorer och ta del av allt på internet, säger Karin Sold.

Annons

I november stod det klart att ABF, Studieförbundet vuxenskolan och biblioteket i Rättvik fått 152 000 kronor för att lära äldre med bristande datavana grunderna i it- och datakunskap. Pengarna delades ut av Stiftelsen för internetinfrastruktur. Rättvik var ett av endast 13 projekt i landet som fick ekonomiskt stöd. 37 olika organisationer hade ansökt om pengar.

– Jag tror att vårt projekts närhet, att vi åker ut till byarna och människorna för att hålla cirklar, gjorde att vi fick stödet, säger Ancie Bergendahl vid vuxenskolan.

Tanken och syftet är att sprida enkla och grundläggande it-kunskaper till personer över 55 år. Många i de äldre generationerna har helt enkelt inte lärt sig att använda en dator.

– Ta bara detta med vardagliga saker som att göra bankärenden, kontakta vådcentralen, kolla nyheter i media och ta del av andra e-tjänster. För att kunna göra detta självklara måste man kunna ta sig ut på internet och hitta det man söker. Kan man inte göra detta förlorar man så mycket. Det är inte minst viktigt i en kommun med geografiskt stora avstånd, säger bibliotekets Karin Sold.

Datorkunskaper innebär också en möjlighet till ett bättre socialt liv för den enskilde.

– Ta bara alla äldre som har släkt, barn och barnbarn utomlands, eller i andra delar av världen. Med datorns hjälp kan man exempelvis ha en daglig kontakt med sina barnbarn, via epost, Skype, Face Book eller andra sociala medier, säger Ancie.

Arrangörerna ser projektet delvis som en rättvisefråga.

– I grunden är datakunskap en demokratifråga. Alla har rätt att ta del av it-samhället, säger Anki Dåderman.

I mitten av november inleddes de första it-kurserna i Vikarbyn, Rättvik, Dalfors och Bingsjö. Ett 40-tal personer har snart avslutat den sex träffar långa it-kursen. Efter nyår väntar nya omgångar i Vikarbyn, Rättvik, Furudal, Boda och Dalfors.

– Intresset är jättestort. När vi är klara med projektet den 1 juni ska vi ha it-utbildat minst 120 äldre personer i kommunen, säger Anki Dåderman.

De ansvariga är nöjda.

– Vi har bara hört positiva saker från de deltagare vi träffat. Vi vill avdramatisera detta med datorer. It är inte svårt. Det är tillgängligt och viktigt, säger Anki Dåderman.

Fotnot: It står för informationsteknik - och är ett samlingsbegrepp för de möjligheter som skapats genom framsteg inom datateknik och telekommunikation.

Mer läsning

Annons