Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansk affärsman stämmer marknaden

/
  • Marknaden stäms. Affärsmannen Björn Hansen från Danmark erbjöds ingen ny marknadsplats vid gamla mässhallen. Nu stämmer han marknadsarrangören på drygt 200 000 kronor.

Annons

Danske medborgaren Björn Hansen har tidigare under flera år sålt varor och mat vid gamla mässhallen i Rättvik, bland annat starköl. När mässhallen bytte ägare i samband med satsningen på en bowlinghall förändrades förutsättningarna, eftersom en ny marknadsarrangör fick ansvaret för området. Ett resultat blev att Björn Hansen inte erbjöds ny plats.

Redan i fjol beslutade tingsrätten i Mora att inleda arbetet med att undersöka förutsättningarna för en stämning. Då överklagade Rättviks marknad till hovrätten. Rättvik-Boda jordägare menade att frågan inte var en sak för tingsrätten, istället borde saken avgöras i fastighetsdomstolen, menade de, eftersom det enligt dem handlade om en arrendetvist.

I hovrätten fick tingsrätten i Mora stöd. saken överklagades till Högsta domstolen, som även de - den 20 april - gav stöd för möjligheten att utreda förutsättningarna för en stämningsansökan.

- Och nu är vi tillbaka till ruta ett. Vi ger nu Rättvik-Boda samfällighetsförening tid till den 21 maj att svara på stämningsansökan. sedan får vi ta ställning till förhandlingar, men det lutar mot att det blir sådana, säger lagman Lars-Erik Bergström.

I stämningsansökan begär Björn Hansen skadestånd och ersättning på minst 237 000 kronor. Bland annat för förlorad inkomst, resekostnader, övernattningar, personlig kränkning, brott mot i EU:s inre marknad och diskriminering.

- Jag har blivit illa och felaktigt behandlad, säger han.

Marknadsarrangören, Rättvik-Boda jordägare, är försiktiga i sina uttalanden.

- Advokaten Gunnar Bergström har fullmalt att skörta det här åt oss. Jag vill inte uttala mig, men generellt sett kan jag säga att vi är mycket restriktiva när det gäller alkohol i vårt område. Anledningen är att detta är vi har en familjemarknad. Sedan hör det till saken att han hade avtal med en annan person. Vi hade inget avtal med honom, säger marknadsgeneralen Magnus Wikman.

Mer läsning

Annons