Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagispersonal kräver arbetskläder

Annons

Fackförbundet kommunal sektion fem i Rättvik är ett av fackförbunden som driver frågan för sina medlemmar på förskolorna.- Frågan har de haft med i den centrala samverkansgruppen där man enades om att frågan, kring arbetskläder till personal inom förskola och familjehem för barn mellan ett och fem år, ska beaktas i kommande budgetarbete, berättar Carina Eliasson som är sektionsordförande.

- Kostnaden för arbetskläderna är beräknade till 124 500 kronor till 83 anställda, detta om personalen får dem med början år 2008. Vi vill att de ska ha kläderna så fort som möjligt, men nu får vi avvakta och vänta in budget mötena.

Enligt Eliasson har kampen för arbetskläder varit aktuell i många år. Personalen på förskolan Myrstacken är några av de som berörs av frågan kring arbetskläder.

- Vi har ju ett arbete där man ska både vara ute och inne, samt vistas i olika väderlekar. Det blir mycket smuts och kladd och det blir slitage på kläderna. De har ju arbetskläder inom andra verksamheter, exempelvis vaktmästare, men inte vi och det kan man tycka är konstigt, säger Kristina Loman som arbetar på förskolan Myrstacken.

Det är barn- och utbildningsförvaltningen som beslutar om eventuella pengar till arbetskläder. Tidningen försökte i går förgäves nå Lars Kratz som är barn- och utbildningschef.

Kommunalrådet Björn Guström, fp, förklarar att budgetarbetet för nästa år börjar först i juni.

- Om det finns önskemål från förvaltningen om mer pengar så får vi ta ställning till det då. Men jag tror inte det blir aktuellt med något större anslag till förvaltningen på 125 000 kronor, då skolan totalt får 180 miljoner kronor, säger Guström.

- Förvaltningen har ju en budget och det är ju fritt för dem att prioritera ur detta till arbetskläder, men då lär det bli något annat som får stå tillbaka.

- Vill förvaltningen ha mer pengar så måste det göras en framställan till kommunstyrelsen om detta av förvaltningschefen Lars Kratz.

Mer läsning

Annons