Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cia rustar för kamp vid Saluån

Annons

Idén till Rättviks nya bygdespel kom när Cia besökte Älvdalen och dess lokala bygdespel.

Cia Embretsen, som under många år arrangerat populära isshowen i Furudals ishall, fick en idé.

-Tanken kom på att göra ett spel i och för Rättvik. Det är konstigt att Rättvik inte haft något riktigt eget bygdespel tidigare. Bygden har en sådan kultur och rik historia, säger hon.

Handlingen i det nya bygdespelet är hemlig. Den historiska kampen mellan Leksandsbor, kallas drantar, och rättvikare är dock ett bärande tema.

-Jag kan avslöja att hela bygdespelet bygger på Gärdeby gånglåt. Tanken är att bygdespelet ska innehålla bygdedräkter, spelmän, dans - både modern och traditionell, sång och lokal dialekt, säger hon.

Satsningen är ett samarbete med studieförbundet Vuxenskolan, Hembygdsföreningen, Närvik, Turistföreningen och Kulturpalatset Persborg.

-Vi hoppas på flera andra intressenter. Vi planerar att sätta upp bygdespelet på Rättviks gammelgård en helg någon gång i sommar. Datumet är ännu ej fastlagt, säger hon.

Manuset är i princip klart, genomläst och godkänt av parterna.

-Tanken är dock att det slutgiltiga manuset ska mejslas fram i detalj tillsammans med de som vill delta i spelet.

Projektledningen söker ett 30-tal intresserade.

-Vi söker både ung som gammal. Det vore inte fel om exempelvis Evert Sandin ville delta.

-På måndag kväll har vi ett första informationsmötet på Närvik. Alla intresserade är välkomna. Efter det planerar vi att hålla en audition den 18 februari. De som kommer till Närvik får veta mer, säger Cia Embretsen.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons