Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern hyllar nya rovdjurspolitiken

/
  • Flaggan i topp. Centerpartisterna Michael Thalin, Agneta Ängsås och Jonny Jones är glada över regeringens beslut att förändra paragraf 28 i jaktförordningen.

Annons

Under torsdagen jublade Agneta Ångsås, Falun, Michael Thalin, Orsa, och Jonny Jones, Rättvik, över regeringens förändring av paragraf 28. De tre venterpartisterna var - inte helt oväntat - nöjda över regeringens beslut att tillåta tamdjursägare att freda sina djur mot rovdjur även utanför hägn.

- Vi har jobbat hårt för detta i sju år. Nu äntligen kommer en förändring. Det är en stor seger för alla som kämpat för en ändring. Det är ganska otroligt att det tagit sådan lång tid. Nu har vi fått en lagstiftning som är mer avvägd och i takt med den befolkning som berörs av varg, säger Jonny Jones.

Den nya förordningen börjar att gälla den 1 maj.

- Och det är bra med tanke på fäbodbruket i våra områden, säger Jonny Jones.

De tre företrädarna tror att det lokala opinionsarbetet gav utdelning. Inte minst folkomröstningen i frågan i Älvdalen, Mora, Orsa och Rättvik.

- Det visade alla att det fanns en stark opinion som man måste ta hänsyn till. Glädjande nog genomförs det här snabbt som företrädare lovade i valet, säger Michael Thalin.

Centerpartisterna ser förändringen av rovdjurspolitiken som ett steg på vägen. Nästa mål är att sänka riksdagens nationella mål på en vargstam med 200 djur till 150 djur.

- Vi vill även att det snarast införs en så kallad avlysningsjakt på varg, samma typ av jakt som på lodjur. Vargstammen är lokalt tillräckligt stark för det, inte minst i vårt område med fyra föryngringar, säger Jonny Jones.

De ser inte den förändrade paragafen som ett hot mot vargens hela existens.

- Inte alls. Studier vid Grimsö forskningsstation har visat att en förändring av paragraf 28 inte påverkar stammen negativt. Vi tror på det. Det blir också en omprövning av beslutet om två år. Om allt har gått bra blir förändringen permanent, säger Jonny Jones.

Mer läsning

Annons