Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggelev föll fem meter från byggställning

/
  • Utreds. En byggelev från Rättviksgymnasiet föll fem meter i samband med praktikarbete. Arkivbild.

Annons

Den 13 februari var en elev vid Rättviksgymnasiets tredje årskurs ute på praktik i Vallentuna med byggföretaget Inge Östlunds bygg AB.

– Det är ännu oklart vad som exakt hände. Men i samband med resning av en 1,5-plansvilla föll eleven från en byggställning. Han föll i två etapper. Först ned på ett mellanbjälklager, sedan ned på isolering på golvet. Den totala fallhöjden var fem meter, säger Anki Langer-Silfverin vid Arbetsmiljöverket.

Pojken fördes till sjukhus. Där konstaterade läkarna ett allvarligt överarmsbrott.

– Grabben får göra ett uppehåll i utbildningen - ända fram till sommaren. Det är mycket olyckligt. Vi har varit förskonade från liknande saker tidigare. Under mina sju år som lärare har vi aldrig varit med om en praktikolycka. Jag har talat med grabben och han mår ganska bra. Vi är i dagsläget mycket glada över att han klarade sig så bra som han gjorde, säger läraren Kjell Djäken.

Skolan ser allvarligt på elevernas kunskaper i säkerhet.

– Det är också därför vi exempelvis har en speciell kurs i att sätta upp en säker byggnadsställning för de elever som är på väg ut i praktik, säger Djäken.

Arbetsgivaren beklagar det inträffade.

– Byggställning med räcke fanns, men pojken föll inåt. Det är lätt att vara efterklok. Han skulle ha haft en sele på sig. Vi är ledsna. Något liknande har aldrig inträffat under de 17 år företaget existerat, säger huvudägaren Inge Östlund.

Mer läsning

Annons