Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busschauffören förhindrade otäck olycka

/
  • – Om inte bussföraren agerat så snabbt hade det kunnat sluta riktigt illa, konstaterar räddningschef Rune Daniels.

Bussföraren såg på avstånd att den mötande personbilen var på väg över i fel körbana och började bromsa.
– Hans uppmärksamhet och snabba agerande förhindrade en riktigt otäck olycka, berömmer Rättviks räddningschef Rune Daniels.

Annons

Det var strax efter klockan 18 på lördagen som linjebussen, på väg mot Rättvik, krockade med en personbil på riksväg 70 strax norr om Ickholmen.

Bilen kom av okänd anledning över i fel körfält.

– Lyckligtvis uppmärksammades det av bussföraren, som lyckades få ned hastigheten på bussen, berättar Rune Daniels.

Trots det blev smällen kraftig. Bilen frontalkrockade med bussen, på bussens förarsida, och slungades över bussens körfält och ut i terrängen.

Bilföraren, en man, kunde själv ta sig ur fordonet. Han hade fått glassplitter och skärsår i ansiktet och klagade över nacksmärtor, men var hela tiden vid medvetande. Han fördes i ambulans till Mora lasarett för undersökning och vård.

I väntan på ambulans tog räddningstjänsten hand om mannan och även den chockade bussföraren. I bussen fanns också ett tiotal passagerare, men de klarade sig utan fysiska skador.

– Vi kunde lugna dem genom att berätta att bussföraren klarat sig förhållandevis bra, berättar räddningschefen.

Riksväg 70 var under en dryg halvtimme helt eller delvis blockerad. Räddningstjänsten kunde efter en stund öppna ett körfält för att sedan dirigera förbi trafiken.

Polisen ordnade så att bussen kom ner till Rättvik, där bussbolaget mötte upp med en ny buss och en annan förare. Passagerarna kunde därefter, lite försenade och åtskilligt omtumlade, fortsätta färden.

Mer läsning

Annons