Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Bristande ansvar mot elever på HVB-hem

Rättviks kommun tar inte tillräckligt stort ansvar när det kommer till skolgången av elever som bor på speciella HVB-hem i andra kommuner. Det visar en granskning som Skolinspektionen har gjort.

Annons

Barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo med sin familj, kan bo på så kallade Hem för vård eller boende (HVB). Blir dessa placerade på ett hem i en annan kommun, så ligger ansvaret ändå kvar på hemkommunen att se till att eleven ges tillräckliga förutsättningar att nå godkänt i alla ämnen och se till att utbildningen fungerar bra.

Skolinspektionen riktar i sin rapport kritik mot Rättviks kommun som inte anses ha fyllt upp dessa krav. I nuläget finns det bara muntliga överenskommelser om hur information och bestämmelser ska behandlas mellan de olika kommunerna. Men Skolverket anser att sådana uppgifter och rutiner lätt kan glömmas bort om det exempelvis byts personal.

Ansvarsfördelningen mellan mellan social och barn- och ungdomaförvaltningen måste tydliggöras och Rättviks kommun måste se till att information, såsom skriftliga omdömen och utvecklingsplaner, förs över till den nya kommunens skola. Skolinspektionen ansåg därför att hemkommunen måste se över sitt ansvar för HVB-placerade elevers utbildning.

Mer läsning

Annons