Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bopriser har mångdubblats

/
  • Tommy Bergström och Johanna Andersson tycker bostadsrätt är ett mycket bra alternativ eftersom familjen har småbarn och Tommy jobbar borta i veckorna.

Det är lördag och visning på två attraktiva och sällsynta fyrarumsbostadsrätter i centrala Rättvik.
En strid ström spekulanter kommer och går. De flesta tycker om båda bostadsrätterna. Mäklarna Yvonne och Nils-Åke Hellman tror att båda lägenheterna kommer att säljas snabbt trots att de kostar över en halv miljon styck.

Annons

På bara några år har priserna på bostadsrätter mångdubblats.

-En kvinna här på gården berättade om en bostadsrätt i det här kvarteret, Kullan i Rättvik kunde köpas för en bråkdel av det pris lägenheterna kostar i dag. Detta var när bostäderna var nyproducerade. Den vi visar i dag i samma område har utgångspris 675 000 kronor och är en fyrarumslägenhet, säger Yvonne.

Lägenheten är rymlig, ljus, och har två generösa badrum. Den ligger mycket centralt och har ett trevligt kök in mot en prunkande innergård. Men trots att huset är byggt 1990 finns ingen hiss.

-Tyvärr måste vi tänka längre fram i tiden. Vi blir inte yngre, säger ett par som vill sälja sitt hus och flytta till lägenhet.

Inga-Lill Johansson och Esko Olsson däremot är mycket trötta på gräsmattan och tänker sälja sitt hus i Söderås.

-Vi har inte bråttom, men på sikt vill vi förändra vår boendesituation. Vi vill se vad som finns och hur det är här i centrum, säger Inga-Lill.

Både Inga-Lill och Esko tycker om "huskänslan" i lägenheten, den är trevlig och generös, tycker de. Precis som flera av de andra som är med på dagens visningar av bostadsrätter går Esko och Inga-Lill vidare till nästa visning bara några kvarter bort.

Visningen hinner knappt starta förrän folk vill in och titta.

Iréne Friberg och hennes man har ett fint hus i Vikarbyn, men Irénes man var den som tog upp frågan om att flytta. Den här lördagen är Iréne på visning med två väninnor.

-Vi har haft vårt hus i 30 år. Det är väldigt fint, men vi har en sommarstuga också och på sikt blir det för mycket att sköta två ställen, säger Iréne.

Beslutet att leta efter lägenhet har mognat fram och etagevåningen med egen entré, centralt i Rättvik var det bästa alternativet idag, anser Iréne.

Många tycker om bostadsrätten med utgångspris 575 000 kronor och månadsavgift 5632 kronor.

-Vi har tittat på några olika bostadsrätter, vi funderar eventuellt på hus, men eftersom jag jobbar borta i veckorna är det lite skönt med en lägenhet som inte har något större renoveringsbehov och är färdig att flytta in i direkt, säger Tommy Bergström och Johanna Andersson med lilla dotter Ida.

Lägenheten i Kvarteret Kullan, på Torgatan såldes för utgångspriset 675 000 kronor. troligtvis på grund av att huset saknar hiss, tror mäklare Nils-Åke Hellman.

Den andra fyrarumslägenheten på Skolgatan med utgångspris 575 000 kronor såldes för 715 000 kronor.

Mer läsning

Annons