Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta Sandström utsett till Mörksugga emerita

/

Annons

I sambandmed Mörksuggefondens årsmöte fick Birgitta Sandström, före detta chef för Zorn Muséet ta mot titeln Mörksugga emerita och en spränggraviyr av Molin och et diplom, en parafras efter Molins spränggravyr, "Ensam i grönskan" från 1967, av Jordi Arkö.

De två övriga Mörksugga emeritus, som utsågs under Mörksuggefondens årsmöte, men som inte kunde närvara, var Erik Hofrén och Alfred Söderkvist, verksam inom fonden i många år. Erik Hofrén utnämndes till Mörskugga emeritus tack vare sitt engagemang i fonden.

–Birgitta som arbetat med Zornsamlingarna är en mycket självklar utnämning. Birgitta har gjort många välförtjänta insatser för konsten och är en positiv förebild. Och vi utser emerita/emeritus till människor, kloka kulturpersonligheter, som är öppna för roliga idéer, vi gör det även med humor. Vi vill ge en klapp på ryggen till de som i tycker ska ha det, säger Jordi Arkö.

I just den andan, öppen, idérik, med mycket humor hoppas ordförande i Mörksuggefonden, Jordi Arkö också att Mörksuggeakademien snart ska kunna inrättas.

Mörksuggefonden firade 50 års jubileum år 2005. Mörksuggefonden förvaltar Verner Molins samlingar om 3000 verk och därutöver 2000 verk av andra konstnärer.

Verner Molin vars önskan var att inrätta ett modern museum och konsthall i Dalarna och så blev det i Rättvik. Därför hör Mörksuggefonden samman med Rättviks Kulturhus och det är också där Molins verk finns samlade och nu även digitaliserade, en levande samling som ofta visas utanför kulturhuset.

Mörksuggefonden köper också in en del verk, samlingen växer. Bland annat har samliga konstnärer som vedverkade i Konst runt Siljan skänkt varsitt verk.

Fonden samlar nutida konst från Dalarna och intresset för samlingarna växer.

I höst, den sjätte oktober öppnar den stora Verner Molin utställningen på Konstakademien i Stockholm, vilket Mörksuggefonden och Jordi Arkö ser fram mot.

–Vi diskuterar olika arrangemang, bland annat i samband med utställningen i Stockolm, att samla dalfolk i Stockholm och kanske köra konstbussar, typ hockeybusssar, från Dalarna till Stockholm för att se utställningen. Vi får se.

Nyutnämnda Mörksugga emerita, Birgitta Sandström hade genast förslag att utveckla Mörksuggan och Verner Molins verk.

–Att få den här utmärkelsen är verkligen roligt och tillhör en av de tre unika och mycket speciella saker jag fått vara med om.

–Det första är när jag fick döpa Nusnäs kyrkbåt, Silvertärnan, det andra är när jag döpte ett tåg i Bergslagen till Anders Zorn och så nu detta. Mycket roligt, sa Birgitta Sandström vid cermonin.

Fakta/Tidigare utnämnda Mörksugga emerita/emeritus

  • Tommy Forss-Falu Koppargruva, Gruvmuseet.
  • Birger Eriksson och Karl Erik Eriksson-Janersgårdens Hantverk AB
  • Marja Lindqvist-Mörksuggefonden
  • Olle Hanspers-konstnär

Mer läsning

Annons