Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om vargkameror dröjer

/

Annons

Skandinaviska vargforskningsprojektet vid Grimsö planerar att forska mer om vilka arter som gynnas och missgynnas av vargetableringen. Som ett led i satsningen vill forskarna sätta upp övervakningskameror vid de älgar vargarna slår. Tanken är att se vilka andra arter som drar nytta av de fällda djuren. Projektet ska enligt planen genomföras i de skogar där S-märkta vargar är etablerade i Dalarna, Värmland, Västmanland och Örebro län. Alla län utom Dalarna har sagt ja till projektet.

I dalarna har vi ännu inte fått in alla svar. Här har även Dalarnas jaktvårdsförbund och jägarnas riksförbund krävt att få vara med i remissrundan. De har till slutet av maj på sig att svara, säger Christer Hedberg vid länsstyrelsen rättsenhet.

För de berörda dalakommunerna gick remisstiden ut april.

- Där har Leksand ännu inte svarat. Gagnef har som enda kommun sagt nej, säger Hedberg.

Länsstyrelsen räknar med att ta beslut i frågan om vargövervakningskameror i slutet av maj.

Fakta: Övervakningskameror

Grimsö vill sätta upp övervakningskameror i vargskogarna. De berörda dalakommunerna, alla utom Mora, Orsa, Älvdalen och Malung, har erbjudits att ge sin syn på saken innan länsstyrelsen fattar sitt beslut. Alla kommuner utom Leksand har svarat. Gagnef säger som enda kommun nej. Säter, Hedemora och Ludvika är inte negativa. Smedjebackens kommunstyrelse har beslutat sig för att inte svara. Vansbro, Borlänge, Avesta och Falun säger ja. Svaret från Rättvik är enligt länsstyrelsen oklart. (Rättvik har dock enligt kommunalrådet Inge Östlund sagt ja).

Mer läsning

Annons