Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara två personer har valt privat hemtjänst

/
  • I Rättvik har endast två personer valt privat hemtjänst. I Leksand en enda. Arkivbild.

I november införde Rättviks kommun LOV, rätten att välja privat hemtjänst. Endast två seniorer har hoppat på tåget.
– Inget misslyckande. Det här tar tid, säger socialutskottets moderate ordförande Mats Röhfors.

Annons

LOV, lagen om valfrihet inom äldrevården, infördes i Rättvik i november. Detta för att ge äldre med rätt till hemtjänst möjligheten att välja ett privat bolag - i stället för den kommunala hemtjänsten. I samarbete med Leksands kommun har fyra bolag godkänts. Dessa bolag har bedömts kunna leva upp till samhällets högt ställda vård- och servicekrav.

Reformen har dock inte blivit någon succé. Endast två seniorer har nappat på erbjudandet. I samarbetskommunen Leksand har endast en nappat på erbjudandet.

I dagsläget har 230 seniorer i kommunen rät till hemtjänst. Utöver dem har 100 personer fått

endast larm.

– Men det är absolut inget fiasko. Det har gått alldeles för kort tid. Av erfarenhet från andra kommuner som infört LOV vet vi att detta tar tid. De flesta vill helt enkelt inte byta, eftersom de är nöjda med den hemtjänst de har i dag, säger socialchef Anna-Lena Hållmats Bergvik.

I Rättvik har bolaget Best Home Service fått ansvaret för en brukare i Östbjörka och för en i Boda.

– Vi är övertygade om att fler kommer välja privat lösning. Men huvudsaken är inte det. Det primära är att man kan välja. Alla har olika behov. En av de som valt denna väg gjorde det på grund av att den privata hemtjänsten kunde gå ut och gå med hunden. En sådan service har inte kommunen, säger socialutskottets Mats Röhfors.

Reformen kostar kommunen extra. Omställningen till LOV har kostat extra i form av finansieringen av en projektledare, som inte helt täckts av statsbidrag.

– Vi har dessutom kundvalsansvarig tjänsteman utanför budget. Vi har också tagit in extra biståndsbedömartid, säger Anna-Lena Hållmats Bergvik.

Socialförvaltningen tror liksom den politiska ledningen att fler i Rättvik kommer välja ett privat alternativ i framtiden.

– Men inte alla. Det tar också lång tid för en sådan här sak att slå igenom. Det tog flera år för Enköping, där det i dag är sju procent som valt LOV, säger Anna-Lena Hållmats Bergvik.

Kommunledningen ser med tillförsikt på äldrevårdsreformen, trots det initialt skrala resultatet.

– Det som är viktigt för oss nu är att se till att bolagen verkligen gör det som utlovats. Att alla kriterier uppfylls, säger Mats Röhfors.

Mer läsning

Annons