Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärteråsens fäbod lever vidare

/
  • Möte på vägen. Getterna och kossorna möts på fäbodstigen.  Foto: Linnea Kallberg
  • Kulturarv. Gamla timrade hus i en unik fäbodmiljö.
  • Bebis. En av de små killingarna som betar på Ärteråsens fäbod.
  • Fäbodgänget. Maria Sellström, Ivan Unger och Ann-Mari Weber. Ivan har varit på fäboden i trettiofyra midsomrar.  Foto: Linnea Kallberg
  • Mys i hagen. Maria Sellström och hennes favoritfjällko Lillemor.  Foto: Linnea Kallberg

Annons

Förra året såg framtiden för Ärteråsens fäbod oviss ut då det inte fanns någon som ville driva den. Men i vintras bestämde sig Maria Sellström för att prova på.

- Det är synd att det bara står här och förfaller. Det är ett kulturarv som vi ska vara rädd om och en unik miljö som funnits här sedan 1700-talet. Det vore trist om vi fördärvar det, säger hon.

Maria var med och grundade den ideella Ärteråsens fäbodbrukarförening som idag har sex medlemmar. Nu hyr föreningen fäboden av ägaren Näsets bysamfällighet och har sedan den 17 juni verksamheten igång igen.

Maria och Ann-Mari Weber sköter djur, servering och tillverkar olika fäbodprodukter som smör och ost på det gamla hederliga viset.

- Vi handmjölkar två gånger om dagen och kärnar smöret, berättar Maria som efter den 15 juli kommer att vara där själv.

Maria Sellström flyttade från Stockholm till Näset för fem år sedan. Just nu är hon tjänsteledig för att vara fäbodbrukare, något som passar den djur- och naturintresserade ekonomen bra.

- Det är jätteroligt, säger hon med ett leende.

Under sommaren bor Maria i Ärteråsen i ett litet hus med en säng, ett bord, två stolar och en öppenspis. Livet bland el och tv-apparater är inget som hon saknar.

- Det är så skönt här, ingen stress och inga måsten. Idag köpte jag batterier till min läslampa - det är lyxigt, skrattar Maria.

I det höga gräset på fäbodvallen betar fjällkor, hästar, getter och killingar. Djuren går lösa hela dagarna men tas in på kvällen. Det enda som skrämde Maria innan hon började i Ärteråsen var kossorna.

- Men när jag började mjölka hos bonden som äger korna upptäckte vi en medfödd mjölkningsgen. Det gick bra och nu tycker jag jättemycket om kor.

Djuren kikar nyfiket på de besökare som kommer. En efter en går gästerna runt de gamla husen, fotar lite och sätter sig sedan ner på serveringen för en kopp kaffe och nygräddad våffla. Besökarna som kommer till Ärteråsen är positiva.

- Det är mycket bra respons, säger Maria. Alla är välkomna.

Det är första gången som hon gör något liknande. Den här sommaren går ut på att känna sig för, vad miljön lämpar sig till och se hur stort intresset för fäboden är.

- Jag önskar att fler engagerar sig i Ärteråsens fäbod, till exempel kommunen. Och att vi alla kan samarbeta för hur man ska fortsätta med det här unika turistmålet.

Mer läsning

Annons