Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets majblomma slår snart ut

/

Annons

På onsdag firar Majblomman 100 år. I Rättvik uppmärksammas det med festligheter på Kulturhuset. Bland annat ska kommunens musikelever spela och kommunalrådet Björn Guström hålla jubileumstal.

- I Rättvik säljs majblomman av eleverna i årskurs fyra och fem. De senaste åren har vi lokalt fått in ungefär 45 000-50 000 kronor. Pengarna går till 60 procent till barn med hjälpbehov i Rättvik. Det kan handla om ekonomiskt stöd för att köpa kläder, glasögon, delfinansiera en semester etcetera. Vi hjälper ett tiotal barn i Rättvik varje år, säger Birgitta Bolik.

Förutom kontantinsatser har majblommekommittén en stor sommaranläggning för unga på Galtarö i Bohuslän.

- Och dit brukar vi kunna hjälpa någon att komma varje år, säger Birgitta Bolik.

För att söka bidrag kan barnens vårdnadshavare vända sig direkt till majblommeföreningen i Rättvik.

- Det går också bra att kontakta barnens skolsköterska eller BVC. De förmedlar kontakt. Ansökan om stöd görs sedan skriftligen, säger Birgitta.

Tanken med majblomman har varit densamma under alla de hundra år blomman sålts till allmänheten.

- Och det är att barn hjälper barn. Vi hoppas nu att folk köper många majblommor i år. De senaste åren har försäljningen varit något vikande. Banen säljer inte lika mycket som tidigare år. Vi skulle vilja få in dubbelt så mycket pengar i Rättvik. I år hoppas vi på 100 000 kronor, säger Birgitta Bolik.

Fakta: Majblomman

* Startades 1907 av Beda Hallberg, verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård, för att hjälpa tuberkulossjuka barn och ungdomar.

* Är världens äldsta barnhjälpsorganisation. Verksamheten bygger på att barn hjälper barn.

* Har idag drygt 800 lokalföreningar runt om i landet och är Sveriges största barnhjälpsorganisation. Varje förening samarbetar med skola, sjuk- och hälsovård samt socialtjänst på orten.

* Ger bidrag till enskilda barn, skolprojekt och forskning om barn. Vi driver Majblommans sommargård på Galtarö och verksamheten Hallå, hör på mig! som syftar till att barn ska få komma till tals i beslut.

Källa: www.majblomman.se

Mer läsning

Annons