Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 ungdomar lever internatliv

/
  • Gustav Israelsson hoppas få ett studentrum på skolans område. Eleonora Fällman Kindingstad ska flytta till sin mamma. Vidar Hammarsten från Alfta har bott i studentbostad sedan förra året och han trivs bra.

Av Stiernhööksgymnasiets 500 elever kommer cirka 300 från andra kommuner än Rättvik.
Många av dem behöver bostad i Rättvik men små billiga lägenheter är en bristvara i kommunen.
Därför har skolan ett nybyggt internat där Vidar Hammarsten och Eleonora Fällman Kindingstad bor.

Annons

Omkring 120 elever bor på skolans internat och cirka 50 elever har boende i stugor, stugbyar, är inneboende eller har egen lägenhet. Förstaårseleverna är garanterade bostad, men första året får eleverna söka bostad och cirka 50 elever får bostad även andra året, men många fler står i kö och vill ha bostad, berättar internatföreståndare Samuel Mases, Stiernhööksgymnasiet.

På internatet delar eleverna kök och badrum. Alla har eget rum.

Vidar Hammarsten är 18 år och kommer från Alfta i Hälsingland. Han går Naturprogrammet trädgård andra året.

-Det går ganska bra att bo själv, men jag åker hem ganska ofta, säger Vidar.

Köket och badrummet är inte alls stökigt. Vidars eget rum har utsikt över Siljan och Siljansbadets camping som använder studentrummen som uthyrningslägenheter under sommaren.

Eleonora Fällman Kindingstad är 17 år och går Samhällsprogrammet. Hon kommer från Falun, men funderar på att flytta till mamma som bor i Rättvik.

Att plugga och bo hemma är trots allt praktiskt, anser Eleonora.

Gustav Israelsson går andra året på Teknikprogrammet och han skulle vilja flytta in i Eleonoras rum om det blir ledigt. Han delar annars sitt boende mellan Furudal och Insjön.

Eleonora och Vidar har nyligen fått en ny kompis i det tredje rummet i lägenheten. De tycker det går bra att dela bostad bara alla städar efter sig.

Mer läsning

Annons