Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättvik blir "norskt" under skid-VM

Under skid-VM i Falun blir Rättvik uppsamlingsplats för norska supporters, Camp Norway .
– Vi räknar med att upp till 40 000 av VM:s totalt 200 000 besökare är norrmän, säger Niclas Johansson, Beyond Skiing organisationen för olika aktörer under VM.
– Här ska vi arrangera den norska festen, något av en festival under VM, säger Ebba Evbjer, platschef på Stiftsgården i Rättvik.

Stiftsgården och olika boendeanläggningarna i Rättvik bli samarbetspartners till VM-organisationen, Beyond Skiing Foundation.

–Vi ser stora möjligheter att vara med och arrangera boende och aktiviteter under VM. För stiftsgårdens del innebär det att vi ingår i ett nätverk med olika aktörer och kommer både under förberedelserna till 2015 då VM arrangeras och även efter att skapa en mängs olika kontakter som är viktiga för oss, säger Ebbe Evbjer.

Fler kommuner kommer att ta mot besökare under VM. I Borlänge förläggs media, i Tällberg VIP-gäster och i Rättvik alltså de norska suporters som väntas komma under de tio tävlingsdagarna.

–Vi har redan erfarenhet av stora arrangemang och beredskap att ta mot många gäster, bland annat under Vasaloppet bor många här och vi på Stiftsgården har speciella Vasaloppspaket.

Många företag ingår i närverket och samarbetet kring VM-arrangemanget.

–Kommunerna erbjuds möjlighet att synas i samband med VM och även under Svenska Skidspelet blir ett för-VM då organisationen testas. Beyond Skiing är en möjlighet för det lokala näringslivet och kommunerna att vara delaktiga och medverka, bli en del av VM:s marknads-och partnerprogram.

–Beyond Skiing kommer att fortsätta arbeta även efter VM med andra stora arrangemang, säger Niclas Johansson.