Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätten till skolgång

I Sverige finns en generell rätt till utbildning för alla barn. Men den har hittills inte omfattat barn som vistas i landet utan tillstånd. Tack vare uppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet om migrationspolitiken, kommer nu också papperslösa barn att få samma rätt till utbildning. Exakt hur många papperslösa barn som vistas i landet har myndigheterna ingen säker uppgift om. Men det torde handla om mellan 2000 och 3000 barn som nästa höst erbjuds möjligheten till plats i förskoleklass, grundskola eller gymnasieutbildning.

Genom det kommande beslutet i riksdagen flyttar Sverige fram sina positioner i en fråga där vår tidigare hållning lett till internationell kritik. Kritiken kan tas med fattning. Innan en reform av det här slaget genomförs måste den vara ordentligt genomlyst från ett juridiskt perspektiv. Att det har tagit ett och ett halvt år sedan regeringen och Miljöpartiet gjorde upp om principen, är förhoppningsvis väl använd som de lagkloka utnyttjat för att komma fram till en lagskrivning som håller för granskningen i lagrådet.

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson i Miljöpartiet, beskriver trovärdigt de aktuella barnens situation som präglad av rädsla för avvisning och att isolering och sjukdom i familjen ofta utgör problem som de tampas med i vardagslivet. Rätten till att få gå i skola innebär en ökad möjlighet till normalitet i en annars otrygg vardag. Hur väl detta kommer att lyckas är i hög grad beroende av hur barnens föräldrar eller andra anhöriga agerar. De vuxnas rädsla för att den papperslöses spåras via barnets rättsliga fristad i skolan, riskerar att leda till att alla de barn som omfattas av utbildningsrättigheten ändå inte ges möjlighet att utnyttja den.

Regeringen har avsatt 25 miljoner kronor för reformens start. Därefter kommer beloppet att räknas upp till cirka 50 miljoner kronor per år och utgå till kommunerna i form av statsbidrag. Om beloppet är realistiskt kan ingen med säkerhet veta. Antalet papperslösa som väljer att hålla sig gömda kan inte preciseras. Därför måste regeringen ha beredskap för ökade kostnader på sikt för att utbildningsminister Jan Björklund (FP) också om ett är kan stå för uttalandet i går om att "alla barn har rätt att gå i skola, oavsett vad deras föräldrar har gjort eller inte gjort".