Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättegång mot bilhandlare avslutad

Rättegången mot den före detta bilhandlare i Falun som stått åtalad för flera fall av grova bedrägerier avslutades under torsdagen.
Vice chefsåklagare Gun-Britt ström yrkade på minst ett års fängelse medan försvaret ville frikänna på de allra flesta åtalspunkter.

De brott den före detta bilhandlaren misstänks för ligger flera år tillbaka i tiden och består av flera fall av bedrägeri och förskingring. Enligt åklagare har han sålt bilar till privatpersoner trots att fordonen ägts av andra och han ska även ha låtit bli att lösa lån på inbytesbilar han tagit emot.

– Åker man till en etablerad bilhandlare för att göra en affär har man rätt att förvänta att allt sköts som det ska. Har man betalt pengar för en bil så ska också äganderätten övergå till köparen, sade vice chefsåklagare Gun-Britt Ström under slutpläderingen.

I flera fall har personer köpt bilar av mannen som de sedan inte ägt på grund av att han inte betalt sina fordringar. Köparna har därmed inte heller kunnat disponera bilarna hur som helst, inte kunnat sälja dem eller tillgodogöra sig något värde, vilket åklagaren sade utgjorde grund för grovt bedrägeri.

I några fall har också personer lämnat in bilar i inbyte men suttit kvar med lån på fordonen eftersom de inte lösts enligt avtal med bilhandlaren.

– Det är klart att han varit medveten om vad han gör och då finns åtminstone ett likgiltighetsuppsåt. Bolaget har haft ekonomiska problem, men en köpare hade naturligtvis aldrig betalat pengar för en bil man sedan inte äger. Och sitter man kvar med lån på en gammal bil man bytt in hade man aldrig gjort affären.

Åklagaren ville till sist ta i beaktande att brotten skett för länge sedan men menade ändå att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma i fråga. Därmed förklarade hon att straffet inte bör understiga ett år.

Försvaret medgav att det funnits brister men enligt advokat Per Råström finns inte fog att döma för grovt bedrägeri.

– Tingsrätten bör beakta omfattningen av affärer och den omsättning som funnits i företaget. Hur många händelser är att betrakta som brott i ljuset av alla de affärer som gjorts? I sammanhanget är det väldigt lite.

– Bedömer rätten att det trots allt rör sig om brott är det enligt försvaret bedrägeri, men inte grovt. Det finns handlingar som visar att han skjutit fram betalningar i syfte att lyckas med affärerna men misslyckats då pengarna trots allt inte räckt till.

Advokaten påpekade att det gått lång tid sedan händelserna inträffat och att mannen har sviktande hälsa vilket rätten också måste ta hänsyn till. Straffet menade han därmed kan stanna vid villkorlig dom, eventuellt med viss samhällstjänst.

Den tilltalade mannen sade sedan själv att han ansåg sig straffad tillräckligt då han blivit uthängd i media och fått sitt liv förstört.

– Jag anser att jag suttit i fängelse i fyra och ett halvt år redan. Min familj har haft ett helvete och jag tycker att jag redan tagit mitt straff.