Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt utrustning är viktigt

Att jaga är ingen billig hobby. 30 000 kronor beräknas det kosta att bli färdig jägare inklusive all nödvändig utrustning.
– Det går att lägga hur mycket pengar som helst på jakt, även om mycket är rent "lull-lull", säger jägaren och butikschefen Henrik Lindh.

Henrik Lindh, som driver Vildmarks ABC i Borlänge, har varit jägare i många år. Han utbildar också nya jägare sedan ett tiotal år tillbaka.

– Många av dem som tar jägarexamen köper aldrig en bössa, utan tar examen för att de är intresserade av djur och natur, säger han.

Jämfört med när Henrik själv lärde sig jaga ligger i dag fokus mycket mer på etik, moral och säkerhet.

– Vi tar upp sådant som att konsekvensen av en rattfylla, är att man blir av med vapnen. Jägare är en mycket kontrollerad grupp i Sverige och det är ju rätt och riktigt, säger han.

Även den egna säkerheten i skogen tas upp och man pekar bland annat på vikten av hörselskydd. Så var det inte när Henrik började:

– Nej, då ansågs det lite macho att skjuta utan hörselkåpor och i dag sitter alla de gubbarna på jaktmötena och ropar: "Va?! Prata högre!", säger han med ett leende.

Något man ska tänka på innan man ger sig ut i skogen är att vara rätt klädd.

– Att vara varm, torr och torrskodd är A och O. Annars kan en jaktdag bli rena katastrofen.

Många tror att jaktlyckan hänger mycket på hur mycket eller lite doft man ger ifrån sig, men Henrik Lindh tror att det är värre med ljudet.

– Det gäller att vara klädd i tyst tyg som inte låter när det regnar eller skrapar mot kvistar.

För några år sedan kom också ett sådant så kallat tyst tyg med laminerat membran på tyget som många jägare efter det anammat.

Under skalplagget rekommenderas jägarna samma kläder som alla friluftsmänniskor: underställ och mellanställ.

– Här finns det en särskild luktspärrsteknik som bryter ner svettlukten om man vill. Jag är inte så imponerad av den ur jaktsynpunkt, men det kan ju vara bra i jaktstugan.

När det gäller skor, så ska de vara stabila, ha en bra sula, vara vattentäta och bekväma. Men det är mycket viktigt att sköta dem rätt. Har man till exempel ett par läderkängor med membransocka, så får man aldrig torka dem med skovärmare.

– Nej, i stället ska man ta ur sulan och fylla dem med tidningspapper som man byter ofta, säger Henrik Lindh.

Dessutom ska de vaxas för att hålla ytterskalet mjukt så att inte membranet spricker.

Vid smygjakt på djur som rådjur, kronhjort och dovhjort bör man ha lätta skor som är tystare när man rör sig. Då liksom vid fågeljakt är det också viktigare att vara helt kamouflerad.

– Det finns patent på runt tusen olika kamouflagemönster. Det finns ett som är framtaget exakt efter den nordiska skogen, till exempel. När det gäller fågeljakt i åkerlandskap, så kan det vara bra att ha ljusare kamouflage.

Vid sådan jakt gäller det att ingen hud syns, eftersom en fågel kan se jägarens ansikte på flera hundra meters håll.

Att man vid älgjakt ofta har gröna eller kamouflagefärgade kläder samtidigt som man har orange väst och mössa kan tyckas motsägelsefullt.

– Men så är det vid gemensamhetsjakt: säkerheten går före jakten. I många länder är det lag på säkerhetsväst, men i Sverige finns ännu bara en rekommendation om att man ska ha ett rött hattband.

När man ska skaffa vapen, så tycker Henrik Lindh att det gott och väl går att köpa en begagnad bössa.

– Det är bättre att satsa på ett kikarsikte med kvalitet.