Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt träd och rätt skötsel ger jul fram till Knut

Trots plastgranarnas intåg i de svenska hemmen är det fortfarande många som föredrar en riktig gran till jul.
– Vi köper in 400 granar varje år och säljer alla, säger Susanne Jonsson, Hedemora SK som varje år får viktigt tillskott till klubbkassan tack vare granförsäljningen.

Julgranens historia i Sverige är inte särskilt lång. Det var först under senare delen av 1800-talet som den blev vanlig i svenska hem. Tidigare var det en sed ennbart i burgna familjer som tagit seden från Tyskland där den fanns redan i slutet på 1600-talet.

I dag är utbudet av julgranssorter stort och många drömmer om den perfekta Disneygranen.

Svensk gran, som även kallas norsk gran eller rödgran, står för 80 procent av de svenska julgranarna. Den växer snabbt i en julgransodling och är därför billig och om det sköts rätt håller den sig cirka en månad inomhus.

"Kungsgran", nordmannsgran, är en tålig ädelgran. Den barrar inte och har täta grenar, men doftar mer citrus än gran. Kungsgranen kan klara sig inomhus ända till påsk eftersom den inte är lika känslig för uttorkning som vanlig gran då den kan samla vatten i stammen.

"Lasiocarpa", klippgran är också en ädelgran med samma egenskaper som nordmannsgran, men med smalare krona. Den ser mer frostig ut på grund av mer vitt på barren.

Blågran eller stickgran är mörkgrön och mer tätvuxen än rödgranen. Barren är mycket vassa och grenarna styvare än rödgranens. Den barrar inte så lätt och klarar två månader inomhus.

Serbisk gran är släkt med vår gran men har vekare grenar. Den är mycket vacker, med ljusare, något silverskimrande barrskrud än vår gran.

Den som väljer en levande gran får räkna med att med på köpet få ett stort antal småkryp! En nyhuggen gran kan innehålla upp mot 10 000 individer av ett femtiotal olika arter. Det är dels insekter som direkt livnär sig av granens barr, knoppar, skott eller bark. Dels lever som rovdjur eller parasiter på andra djur eller djur som mer eller mindre av en slump råkar befinna sig på trädet när det tas in.

Rätt gran och rätt behandling ökar chanserna för att ha en vacker gran ända fram till Tjugondedag Knut då den enligt traditionen ska kastas ut. A och O är att få tag på en färsk gran. Stora julgransodlare börjar hugga sina granar redan i oktober men är det kallt väder gör det inte så mycket eftersom granen har invintrat och inte är aktiv. Om det är nollgradigt och kallare kan man lika gärna köpa granen så snart man hittar en som man tycker uppfyller önskemålen.

En gran kan ha upp till åtta barromgångar. Besikta granen och känn på barren närmast skottens toppar, det är årets barromgång och de ska sitta fast. Lossnar de lätt är granen redan torr, sitter de fast är granen färsk. Ta hem granen och låt den stå skyddad utomhus tills det är dags att klä den.

Om granen är frusen, bör den tinas upp långsamt ett par dygn så att rotändan hela tiden står i ett vattenämbar. Barren duschas genast med kallt vatten och på nytt efter ett par timmar. Efter cirka åtta timmar är granen färdig att sättas i fot.

För Hedemora SK som omsätter cirka en miljon kronor per år utgör den årliga granförsäljningen en viktig del av föreningens budget.

– Vi tjänar omkring 80 kronor per gran, det blir drygt 30 000 kronor som varje år går in i verksamheten, säger Susanne Jonsson, kassör. Julgranspengarna är ett jätteviktigt tillskott. Vi behöver alla pengar vi kan få in för att hålla verksamheten i gång och det är lättförtjänta pengar med tanke på att det inte är så mycket jobb med det. Vi hämtar granarna och ställer dem nere vid järnhandeln som är snälla och hjälper oss med försäljningen.

Klubben tar hem 400 granar varje år, och de går åt. Susanne Jonsson tror att det dels beror på att granarna, som hämtas hos en odlare utanför Enköping, är väldigt fina, dels på Hedemorabornas lojalitet mot klubben.

– Jag hoppas i alla fall det av hela mitt hjärta, säger hon.

Fotnot: Källa www.skogssverige.se/julgranar