Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt att sparka Almqvist

Det var rätt att sparka tunge Sverigedemokraten Erik Almqvist. Det menar ledningen för länets Sverigedemokrater.
– Så som han agerat får man inte agera. Det är fullständigt oacceptabelt, säger länsordförande Marie Edenhager.

Under tisdagen publicerade Expressen en mobilfilmsekvens som avslöjade att Sverigedemokraternas ekonomiske talesperson Erik Almqvist uttryckt sig rasistiskt i samband med ett bråk efter en blöt kväll i Stockholm för drygt två år sedan - med ord som "horan", "babbe" och "blatte lover". Uttryck som han tidigare förnekat att han sagt.

Partiledningen svarade bara några timmar senare med att sparka honom från partiets verkställande utskott, partistyrelsen och från posten som ekonomisk talesman. Han uppmanades även att frivilligt lämna sin riksdagsplats.

– Jag har full förtroende för partiledningens beslut. De kunde inte göra på något annat sätt. Vi har ingen plats för denna typ av dåligt uppträdande i partiet, säger länsordförande Marie Edenhager.

För två veckor sedan skickade partiledaren Jimmy Åkesson ut ett öppet brev om nolltolerans till alla förtroendevalda i partiet.

– Inom partiet råder det nolltolerans mot dåligt uppträdande. Att Erik Almqvist får gå är en naturlig konsekvens av det. Hans agerade var fullständigt oacceptabelt, säger hon.

Marie Edenhager utesluter inte att partiet tagit stor skada av det inträffade.

– Det här är ingen rolig dag för oss. Erik Almqvist var ju inte heller vem som helst inom partiet. Men om det finns något positivt i detta elände är det att folk nu ser att vi inte har några dubbla eller dolda agendor. Vi gör som vi säger. Vi har ingen plats för denna typ av dålig uppförande i partiet. Jag hoppas alla väljare en gång för alla inser att vi menar allvar när vi säger det, säger Marie Edenhager.