Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raster ger mer ledigt på webbyrå

Många raster ger extra ledighet enligt den friskvårdssatsning Gfd Webbyrå nu inlett.
För den som tränar och rastar regelbundet kan initiativet ge upp till en veckas extra semester.

Jonas Grenfeldt är vd vid Gfd Webbyrå, med säte utmed Åsgatan i centrala Falun. Ett företag som arbetar med att bygga webb och leverera text för internet.

– Vi sitter mycket framför datorerna i jobbet, och de friskvårdstimmar vi tidigare haft har inte utnyttjats särskilt mycket. Men sedan kom det allt mer rapportering om att stillasittande är farligt och en av medarbetarna, Fredrik, lanserade idén med ett poängsystem för friskvård.

I dag får man en poäng för en mikropaus varje timme, en poäng för varje timme man står upp och arbetar och fem poäng för den friskvårdstimme man har rätt att ta ut en gång i veckan.

– Utnyttjar man det här optimalt har vi räknat med att det blir runt fem dagar extra ledigt på ett år, men jag skulle tro att det handlar om ett par tre dagar.

Påverkar det inte produktionen med fler raster?

– Till det bättre tror vi. Jag tror man får ut mer av 50 minuters arbete med rast emellan än vad du får om du sitter 60 minuter utan rast. Vi har haft väldigt lite sjukdagar i år, och kan vi få igen det på det här sättet tjänar även jag som arbetsgivare på det.

– Jag tycker också att både kvaliteten och tempot på vårat arbete har höjts sedan vi införde det här. Man är helt enkelt inte lika trött klockan 15 längre och jag tror att fler företag skulle vinna på att införa ett liknande system.

Patrik Björn är i dag den av de anställda som leder. Han förklarar att han försöker stå vid arbetsplatsen så långt det går och att det även tillfredsställer tävlingsnerven.

– Det är jäkligt kul och fördelen är att man vinner något på det. Jag jobbar nu på att koma upp i 800 poäng så att jag kan ta ut en hel dag längre fram.