Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rastahyttans restaurang har slagit igen

I torsdags stängde Rastahyttans restaurang, delvis till följd av att krögarna hade hyresskulder till kommunen.
– Det är ett definitivt slut på deras verksamhet där, säger kommunens tekniske chef P-O Dahlström.

Därmed infinner sig ett intressant läge för kommunen, som efter en uppgörelse med länsstyrelsen numera är ägare till byggnaden som restaurangen finns i.

Kommunens politiska ledning har, med tanke på växande trafikströmmar längs riksväg 66, uttryckt vissa önskningar om att modernisera och bygga ut den vackert belägna rastplatsen inklusive restaurangbyggnaden.

Men det finns ett hinder i form av att byggnaden står på arrenderad mark. Kommunen har gjort en förfrågan om intresset av en försäljning, men har fått nobben av markägaren.

En möjlighet som nu undersöks via Kommunförbundets jurister är om kommunen kan tvångsinlösa den arrenderade marken.

– Men vi ser inte det som något förstahandsalternativ, utan mest som ett sätt att få klarhet i om det skulle vara möjligt att göra så, säger P-O Dahlström.

Klart är att det redan nu finns intressenter till att driva restaurang där, både enligt nuvarande koncept och i en mer utvecklad och utbyggd variant.

Men så länge marken är arrenderad blir det svårt för en intresserad köpare att utveckla anläggningen, eftersom det lär bli tufft att få banklån.

– Men kanske finns det någon som har tillräckligt med eget kapital för att kunna bygga ut, funderar P-O Dahlström.

På nästa möte med kommunstyrelsens teknik- och fritidsutskott kommer ärendet upp till diskussion. Tills vidare står anläggningen, som en gång utsågs till Sveriges vackraste rastplats, tom och övergiven.

– Vi får titta på olika spår för hur det här ska hanteras, säger P-O Dahlström.