Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasmussen sparkas från sitt stall

Annons

Dansken Michael Rasmussen ledde överlägset Tour de France.

Då sparkades han av sitt eget team, Rabobank. Därmed utesluts han från tävlingen.

Efter att ha vunnit dagens bergsetapp framstod dansken som en given segrare av hela cykelklassikern. Den 33-årige dansken vann säkert den 16:e etappen efter att ha dragit ifrån amerikanen Levi Leipheimer på sluttampen.

Efter segern ledde Rasmussen sammandraget med över tre minuter med bara fyra etapper kvar att köra. Han sågs då som en given segrare.

Dansken har ända sedan Danmarks Radio (DR) i förra veckan avslöjade att han prickats fyra gånger av dopningkontrollanter, omgärdats av rykten av att vara en fuskare.

På onsdagen bemöttes han av burop av publiken.

Efter loppet framkom nya uppgifter om att den 33-årige dansken ljugit om var han befunnit sig. Enligt den italienske toppcyklisten Davide Cassani var Rasmussen inte alls i Mexiko, mellan den 4 och 26 juni, som han uppgett både för sitt stall och dopningkontrollanterna. Det var Cassani helt säker på, sade han till DR, eftersom han själv mötte dansken under en cykeltur i Dolomiterna.

Rasmussen förnekade uppgifterna, men senare på kvällen fick han alltså sparken av sitt eget stall.

Förklaringen är att han ljugit om var han varit.

"Att felaktigt uppge var man befinner sig är ett flagrant brott mot internationella cykelförbundets regler och det är oacceptabelt", säger Rabobank i ett uttalande.

Enligt Ritzau hade Rasmussen fått till och med onsdagen på sig att förklara för sitt stall varför han, de senaste 18 månaderna, varnats för att han brutit mot reglerna och inte varit tillgänglig för dopningstester. När han inte lyckats med att komma med en godtagbar förklaring såg stallet ingen annan utväg än att ge dansken sparken.

Rasmussen sågas nu även av tourens ledning:

Sedan tidigare har två stall dragit sig ur tävlingen. Sent på onsdagskvällen övervägde Rabobank att göra samma sak.

"Rabobank förstår att moralen i laget har skadats och att cyklisterna vid detta tillfälle inte kan avgöra om de ska starta i morgon (på torsdagen) eller inte", hette det.

Efter Rasmussens avhopp leder spanjoren Alberto Contador Tour de France med två minuter till godo till australiensaren Cadel Evans.

TT

Mer läsning

Annons