Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasmus utvecklar spel i Berlin

UNG På raster och lektioner, i tid och i otid – facebook- och mobilspel är något som många dagligen roar sig med.
Men vem är det egentligen som skapar spelen, och hur går det arbetet till?
Ung tog ett snack med Rasmus Eriksson, spelutvecklare på Wooga, för att få veta mer.

Rasmus Eriksson – för er som följt Ungsidrona de senaste åren kanske namnet låter bekant. Det är nämligen så att Sunnansjöbördige Rasmus så sent som för två och ett halvt år sedan då och då recenserade tv- och datorspel för NLT.

När han hösten 2010 började studera i Falun räckte dock tiden inte riktigt till för Ung, men tvärtemot vad man kan tro är spel något som har fått ta en allt större plats i Rasmus liv.

– Utbildningen jag gick heter Playgroundsquad. Det är en tvåårig kvalificerad yrkesutbildning där man lär sig om spelutvecklande, berättar Rasmus.

I maj blev han klar med sina studier och i juli flyttade han till Berlin för att jobba som just spelutvecklare.

– Jag kom i kontakt med en snubbe som har kontakter i Tyskland. Han rekommenderade mig till Wooga och sedan var det bara att flytta dit. Det finns folk från hela världen i företaget. Totalt är vi åtta svenskar.

Rasmus vardag består alltså av att ta fram och utveckla spel, något som han och några kompisar tidigare sysslade med på fritiden.

– Vi gjorde aldrig klart något spel eftersom vi hela tiden fick nya idéer, men det var roligt att hålla på. För den som är intresserad av att skapa egna spel finns det gott om resurser på nätet.

Hur går det till när man tar fram ett nytt spel?

– Det är väldigt olika, men för det mesta är det någon som har en idé om något spel han vill göra. Då sätter vi oss ner tillsammans, diskuterar och tar fram ett koncept att jobba utifrån. Från idé till färdigt spel kan det ta uppemot ett år, det beror på hur avancerat man gör det.

Under sina första månader på Wooga har Rasmus bland annat varit med och utvecklat spelet Bubble Island, ett bubbelskjutarspel med inslag av både pussel och dueller mot varandra. Spelet finns, precis som de flesta av Woogas spel, att spela på facebook och i mobilen.

När och hur blev du först intresserad av spel och spelande?

– Det började för kanske 15 år sedan när jag fick vara med min storebror och spela tv-spel. Efter ett tag hjälpte pappa mig att komma i gång på datorn också, så då spelade jag väl en del Pettson och Findus och Star Wars innan jag började med mer riktiga spel. Ja, på den vägen är det.

Avslutningsvis säger Rasmus att han trivs bra i Berlin, men att han ändå ser fram emot att flytta vidare för att vidga sina vyer ytterligare.

– Berlin är en fantastisk stad som jag rekommenderar alla att besöka. Själv blir jag nog här ungefär ett år till. En bra sak med spelbranschen är ju att det finns jobb på många olika ställen i världen.