Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasistiska hot mot Dalateatern efter Hemsöborna

Dalateatern har fått ta emot över hundra rasistiska meddelanden och e-brev.
Orsaken till de ofta grova påhoppen är att Måns Clausen, som spelar Carlsson i Hemsöborna, har mörkt skinn.

Sedan 25 september är föreställningen Hemsöborna ute på turné i länet. Hittills har ensemblen besökt Särna, Hedemora och Ludvika.

I helgen fick teaterchef Gugge Sandström ta emot hotfulla brev med rasistiska uttalanden om Clausen, både till sin privata mejl, till teatern och i kommentarfält på Dalateaterns hemsida.

– Tillsammans med kommentarer på bloggar är det över hundra inlägg av rasistisk karaktär riktad främst mot ledningen för teatern. Vi anses ansvariga för att ha gett rollen till en person med annan etnisk bakgrund. Det gillas inte av de här personerna.

– I några av breven uttalas direkta hot. Inte främst mot skådespelaren utan mot teatern, säger Gugge Sandström som under onsdagen polisanmälde breven.

Polisen rubricerar ärendet som olaga hot och hets mot folkgrupp.

– Vi har lämnat över ip-adresserna från avsändarna. Det känns bra att det finns en möjlighet att de som skickat de här breven också får stå till svars för sina handlingar, säger Sandström.

– Vi vägrar tiga ihjäl det här. Det ska fram och upp till ytan. Det är min övertygelse att man inte kan vinna mot de här krafterna genom att släta över eller tysta ned.

Enligt Sandström jobbar Clausen vidare.

– Han tar det bra och är väldigt professionell. Han ska föreläsa på scenskolorna i landet om hur det är att vara skådespelare i Sverige och ha en annan etnisk bakgrund.