Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raserar arbetarrörelsens vagga

Det brukar heta att "första generationen förvärvar, andra generationen förvaltar och den tredje förstör". Där är arbetarrörelsen nu. Brunnsvik var arbetarrörelsens första folkhögskola, något senare, för precis 100 år sedan startades ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) här. Den förvaltande generationen kom, gick och lämnade en välskött skola efter sig.

För tre år sedan gjorde fördärvarna entré: Planen från LO var att hyra ut lokalerna för ett antal miljoner om året, medan folkhögskolan drevs vidare med skattepengar. Men ABF valde vad ledarskribenten på Aftonbladet, Ingvar Persson, beskriver som en bolagsplundring: "Bondfångarna på LO:s kansli har mött sina övermän när det gäller ruffel och båg."

Den fördärvande generationen struntar i att vaggan för arbetarrörelsens samhällsbygge raseras. Befordran för en bra kvartalsrapport tillfaller ABF:s tjänstemän och Maria Strömkvist kommer närmare riksdagen för att hon höll käft och "inget visste" om Borlängesossarnas planer.

Jan Almqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare