Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rånare ska undersökas på rättspsyk

Det blev ingen avslutning av rättegången mot "Hagalundsrånaren" vid Falu tingsrätt under tisdagen. Istället beslutades att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, något som gör att målet inte kan avslutas förrän om cirka en månad.

Rättegången mot mannen, en 20-årig Borlängebo, gällde det rån skedde på Hagalund den 30 augusti. Där slog rånaren vid 21-tiden till mot en ensam man i en villa på Hällsjövägen.

Rånaren ringde på ytterdörren och så fort mannen öppnat dörren överföll 20-åringen mannen med en batong och någon form av sprej som han sprutade i mannens ögon. Med våld försökte han därefter att tvinga till sig ett vapen.

Mannen lyckades dock att freda sitt vapen. Rånaren ryckte då åt sig mannens plånbok och försvann. Trots misshandeln kunde den rånade då slå larm till polisen.

Flera polispatruller ryckte ut och efter bara några minuter fick de också syn på 20-åringen som stämde överens med rånarens signalement. Minuterna senare greps han i närheten av Soltorgsparken.

20-åringen är sedan tidigare välkänd av polisen och han har sedan gripandet suttit frihetsberövad i väntan på den rättegång som skulle hållas under tisdagen.

– Vi beslutade att begära en RPU av mannen och det innebär att huvudförhandlingen inte kommer att fortsätta förrän om fyra till fem veckor, säger målets ordförande, rådmannen Lars Vestergren.

Det den rättspsykiatriska undersökningen ska visa är om mannen lider av någon form av psykisk sjukdom som kan bli avgörande för valet av påföljd. Beslutet visar också att rätten anser att brottet motiverar ett fängelsestraff om inte RPU:n visar på att mannen är i behov av vård.