Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rallyfesten saknar funktionärer

Att locka besökare till Svenska rallyts sträcka mellan Gravendal och Hedtjärn har aldrig varit någon match för medarrangerande Frediksbergs motorklubb.
Den stora utmaningen är istället att hitta folk som vill hugga i vid sidan av.
– Ett år fick vi köpa funktionärer för 50000 kronor, berättar Conny Fagrell.

Annons

Ikväll går startskottet för Svenska rallyt. Och på fredag är det dags för motorcirkusen att dundra in i Dalarna, närmare bestämt i skogarna söder om Fredriksberg.

Här ska rallyeliten nämligen som vanligt köra sträckan mellan Gravendal och Hedtjärn två gånger, något som väntas dra storpublik.

– Jag skulle säga att det brukar vara drygt 4000 besökare fördelade på de här 1,8 milen, konstaterar Fredrik Ekström, sträckchef och en av dem som var med och startade Fredriksbergs MK, som precis som vanligt står som medarrangör.

– Det är både vanlig publik och folk från andra sträckor som vill komma och titta, vilket såklart är jättekul.

Men stora folkmassor kräver också förberedelser. Och förutom att själva rallysträckan ska vara i toppskick behövs också en hel drös med funktionärer.

– Det går ungefär 150 funktionärer på hela sträckan, längst vägen, vid tankstationen och de tolv entréerna, konstaterar Conny Fagrell, klubbens allt i allo.

– Och det är ganska tufft att få ihop, just nu tror jag vi har runt 70 stycken klara.

Problemet är inte nytt. Även tidigare år har det varit svårt att få ihop tillräckligt många engagerade.

– Ett år fick vi köpa funktionärer för 50 000 kronor, folk från föreningar och idrottsklubbar. Och det är ju pengar som vi kunde ha sparat och lagt på annat

– Det här arrangemanget är a och o för vår ekonomi, och betyder även väldigt mycket för orten. Så jag skulle önska att alla medlemmar som kan faktiskt lyfte luren och erbjöd sig att hjälpa till.