Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rally-VM: Ogier pressades av Meeke

Att världsmästaren Sebastien Ogier vann rally-VM-premiären i Monte Carlo var väl inte sportvärldens största skräll det här decenniet.
Men han blev, trots allt, länge hårt pressad av britten Kris Meeke tills den senare tvingades bryta.

■■ Håll koll på den lokala sporten – få pushnotiser om Leksands IF, Mora IK och allt annat stort som händer. Ladda ner DT:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för DD:s app, Iphone eller Android.

Ogier och Meeke hade en sekundstrid fram till lördagens näst sista sträcka då Citroen-föraren Meeke tvingades parkera på grund av växellådsproblem som i sin tur berodde på en avåkning.

Efter det hade Volkswagenföraren Ogier inga problem att bevaka sin stora ledning och köra hem segern i sin hemmatävling (Ogier kommer från Gap i södra Frankrike, orten som är rallyts sportsliga centrum). Det var hans tredje Monte Carlo-seger i rad.

Men bakom Ogier var det mer spännande. Norrmannen Andreas Mikkelsen imponerade i sin Volkswagen och körde in som tvåa, trea blev belgaren Thierry Neuville i en Hyundai. Mikkelsen och Neuville hade en hård fajt om andraplatsen men när transmission började krångla i belgarens bil på slutsträckan var han chanslös.

Mikkelsens andraplats ökar självklart spänningen inför svenska VM-rallyt om tre veckor. Förarna från Norden har ofta tufft i Monte Carlo och ser rallyt närmast något som ska överlevas och åker dit med ambitionen att plocka poäng, snarare än att vinna.

I Sverige har förare som Mikkelsen och landsmannen Mads Östberg (nu i Ford) en reell chans att vinna och med Mikkelsen som VM-tvåa blir han en tuff utmanare till Ogier. Och Mikkelsen var överlycklig efteråt.

– En fantastisk start på WRC-säsongen, sade han och hyllade sin nya kartläsare Andreas Jäger.

– Han gjorde ett perfekt jobb hela helgen.

Även fyran Mads Östberg var nöjd.

– Allt har fungerat bra hela helgen, konstaterade han.

Östberg har också en ny kartläsare i år (Ola Flöene).

– Det är en större utmaning än att byta bil men det har fungerat bra mellan oss redan från start, sade han.

Finländaren Jari-Matti Latvala (Volkswagen) tvingades bryta efter att kört sönder bilen efter en avåkning. I samband med incidenten körde han på en åskådare (som lyckligtvis inte skadades). Latvala fortsatte tävlingen efter påkörningen, vilket bryter mot reglerna. Han dömdes till böter för den incidenten och han har också ett villkorligt straff som verkställs om han bryter mot reglerna igen.

Den enda svensken i startfältet var kartläsaren Jonas Andersson. Han läste åt norrmannen Ole Christian Veiby i WRC 3-klassen och det gick så bra som det kunde göra. Veiby och Andersson vann sin klass.