Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ralf Mååg, Insjön

Ralfs stora intresse var gamla tider. Han köpte en fäbod i Bastberget, Gagnef, där han bodde hela somrarna med kor och gjorde ost och messmör.
Han inredde sina hus med egna vävnader, byggde gärdesgårdar och tillverkade t ex kvastar och mossmattor.

Annons

Åhls sockendräkt intresserade Ralf mycket. Han vävde dräktdelar och köpte på auktioner. Detta finns nu i Åhls hembygdsförenings dräktkammare, som Ralf ordnade. Hans sista insats var att starta arbetet med en ny bok om Åhldräkten. Ralf har också under många år haft läraruppdrag i folkdräkt- och fäbodkunskap på Sätergläntan.

Ända sedan sin ungdom har Ralf också intresserat sig för hur man talade förr. Ralf dokumenterade en mängd ord på Åhlmål, som blev en ordbok utgiven av hembygdsföreningen, där Ralf också var styrelsemedlem under många år.

Släktforskning ägnade Ralf mycket tid åt. I hans register finns uppgifter om i stort sett alla som bott i Åhl sedan 1700-talet.

Ralf utbildade sig till musiklärare med fiol som huvudinstrument. Fiolen i folkmusiken intresserade också Ralf. Under många år var Ralf ledare för Åhls spelmanslag.

Under huvuddelen av sitt yrkesliv arbetade Ralf som musiklärare i Gagnefs kommun och bodde då mestadels i Mockfjärd. Efter pensioneringen flyttade han hem till födelseorten Insjön.

Vi är många som nu saknar Ralf och med stor tacksamhet gläds åt att ha fått arbeta tillsammans med honom. Tomrummet efter Ralf blir stort.

Hans Hellström för Åhls hembygdsförening