Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rakt besked om tillhörighet

/

Annons

Givetvis präglades det sista mötet med landstingsfullmäktige före valet av den spurtande valrörelsen. Vi som hade letat oss till Kristinehallen i Falun för lyssna till den allmänpolitiska debatten fick visserligen vänta i sju timmar innan diskussionen kom igång, men korridorsnacket handlade hela dagen om hur det går på söndag. Landstingsvalet blir spännande, särskilt som flera nya partier tänker slåss om någon av de 81 platserna i länets "riksdag".

Jag tror att förutsättningarna är goda för att det blir ett regimskifte. Redan Socialdemokraternas samarbete med Ken Swedenborg efter senaste valet borde utgöra tillräcklig grund för ett skifte vid makten, men vi människor har så kort minne att turbulensen hösten 2006 kan ha glömts av många väljare. Därför avgörs valet av andra anledningar. Den viktigaste är allmänhetens uppfattning om hur sjukvården fungerar. De flesta av oss skriver under på att vården håller hög klass när vi väl är inne i systemet, men vägen dit är besvärlig och tidsödande. Tillgängligheten fallerar för ofta för att de rödgröna makthavarna ska få godkänt.

Ett par andra skäl, nedläggningen av BB i Mora och landstingsledningens motvillighet till andra sjukvårdsaktörer än dem som landstinget självt driver, kommer också att spela en roll när dalfolket röstar i landstingsvalet. De rödgrönas brandkårsutryckningar den senaste tiden för att rädda sjukvårdsverksamhet i Lima och ambulansservice under halva året i Älvdalen, uppfattas förmodligen som valfläsk, även om åtgärderna grundar sig på en ärlig ambition.

Det mest remarkabla i debattinlägget under måndagens möte var Göran Engströms (C) markering om att hans parti inte ska bryta samarbetet med alliansen och liera sig med de rödgröna, om det uppstår en besvärlig situation kring majoritetsfrågan efter söndagsvalet. Jag tillhör själv dem som har hört ryktena och även förmedlat uppgiften till blocköverskridande samarbete. Engströms besked var välgörande. Men minst tre nya partier kan komma in i nya landstingsfullmäktige och detta skapar en osäkerhet kring makten.

Så vad som verkligen händer är inte hugget i sten.

Mer läsning

Annons