Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räknar med försäljning i år

En försäljning av Rommehedslägret rycker allt närmare.
– Just nu jobbar vi med två olika intressenter som vi tror på, säger Kjell Björklund på Svensk Fastighetsförmedling.

I ungefär ett år har mäklaren tillsammans med Robert Markus, som äger Rommehedslägret, arbetat med att sälja själva "hjärtat" av lägret, Officerssalongen med tillhörande flyglar. I februari presenterades också en köpare som hade tänkt göra lägret till vandrarhem, men denne tvingades senare dra sig ur på grund av sjukdom.

– Vi har nog haft ett 40-tal som varit riktigt intresserade och till och med någon som kontaktat mig från utlandet, säger mäklaren Kjell Björklund.

Lägret är byggnadsminnesmärkt, något som fått en hel del av spekulanterna att backa.

– De finns de som har velat göra ett äldreboende av det, men sådant går inte eftersom man till exempel inte får bygga hissar, förklarar Björklund.

Ett annat problem för vissa har varit finansieringen eftersom bankerna ofta kräver större del eget riskkapital än när det gäller att låna till en vanlig villa. Utgångsbudet är 3,5 miljoner kronor för de fem byggnaderna och marken omkring alternativt 3,8 miljoner om man vill ha mer parkmark.

För närvarande finns två hyresgäster, inklusive restaurangen, som har besittningsrätt, vilket innebär att de får fortsätta sina hyresavtal oavsett vem som köper fastigheten. Dessutom finns några som har kortare hyreskontrakt.

Mäklaren hoppas att försäljningen av lägret ska bli färdig under året.

– Men det är viktigt att få en bra och långsiktig lösning, säger Kjell Björklund.

De spekulanter som just nu kan vara tänkbara köpare är båda från annan ort än Borlänge, men vad de har tänkt använda lägret till vill Björklund inte berätta just nu. I planbestämmelserna står att byggnaderna får användas till bostäder, kontor och restaurang.