Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raketgevär, automatkarbiner och ... "känslan av en person" – utställning i Falun lockar

I en vecka har sex konstnärer från Brooklyn, New York, varit på kombinerad arbetsvistelse och studiebesök i Dalarna med Galleri Se Konst i Falun som bas. I helgen visar de vad de arbetat med i en inspirerande och intensiv utställning.

Det ligger en man på gatan utanför galleriet, huvudet mot trottoaren, ovanför honom en fallskärm som vikt sig över en gatuskylt. Folk stannar och tittar. Men ett arbetande filmteam och galleriets John Rasimus som finns strax intill gör att publiken snabbt fattar att det rör sig om en performance.

Jason Lujan är konstnären som också själv utför iscensättningen. Han arbetar med frågor om hur man tar del av ett samhälle när man kommer som ny, att landa på en plats och försöka göra platsen till sin. Samma tema ingår i verket han skapat inne i galleriet tillsammans med Maria Hupfield. Båda har flyttat till Brooklyn från andra delar av Nordamerika, installationen som är uppbyggt av reflekterande silverfolie gör betraktarna till en del av verket samtidigt som materialet fångar upp ljus utifrån, och kastar ljuset vidare på andra verk i galleriet.

– Installationen integrerar och påverkar sin omgivning, precis som vi människor gör, säger Maria Hupfild.

Hon arbetar under helgen med en serie porträtt som hon utför med en slags automatisk teknik. Vit krita på svart papper. Hon håller pappret i knät och tittar enbart på modellen, ritar intuitivt. Resultatet är en serie porträtt uppbyggda av ränder i täta grupper.

– Det är mer känslan jag upplever av personen, än hur den faktiskt ser ut, som intresserar mig, säger Hupfild.

Under veckan har hon varvat arbete i galleriet med utfärder runt om i länet. Bland annat har de sex konstnärerna besökt Carl Larsson-gården och konstgrafiska verkstaden i Orsa.

– Det har varit en fantastilsk vecka med så många positiva möten och upplevelser, säger Vandana Jain som arbetar med olika tryck och grafisk design i sina projekt. På Galleri Se:s ena vägg har hon byggt upp ett dekorativt, grafiskt verk av plastband och färg i olika upprepningar av triangel- och cirkelformationer.

– Jag sökte runt mycket på nätet före resan hit, jag ville göra ett verk inspirerat av något från Sverige och hittade sammanslutningen "Allt åt alla". De gör safaris i överklassområden i konstnärliga projekt, samtidigt som de arbetar med hjälparbeten på gränsen till Syrien. Den spännvidden fascinerar mig, säger Vandana Jain som använt variationer på gruppens logotyp i sitt verk.

Tillsammans med Mike Estabrook har hon också byggt en installation med video och objekt som kretsar kring teman om krig och fred med pappersvapen, benpipor i plast och marscherande människor som vill återta en stadsdel i Brooklyn. Även Estabrooks andra verk kretsar kring vapen, krig och statens roll i att underhålla konflikter i länder långt borta, här specifikt svensk vapenexport. På flyttkartonger har han låtit trycka upp raketgevär och automatkarbiner med namn som "Carl Gustav" och "Bofors".

Konstnärerna blandar referenser från Brooklyn och Falun och ställer människan i centrum, krymper världen och lyckas visa hur lika vi är oavsett hemadress. Det är inspirerande, energifyllt och hoppingivande. Hoppas Brooklynkonstnärerna snart är tillbaka.